IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Кендърдайн: След сделката за LNG САЩ и ЕС ще си сътрудничат и във ВЕИ сферата

Време е за ревизия на принципите на енергийна сигурност, настоява бившият директор по енергийна политика към Министерство на енергетиката на САЩ

22:13 | 28.03.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В дългосрочен план ще се върви към намаляване на обема на използвания газ, увеличаване на дела на възобновяемата енергия, на зеления водород, въпреки че за момента тази енергия е много скъпа. Трябва да се увеличат източниците на водород в целия свят. В момента вариантите са САЩ да увеличи вноса на втечнен природен газ след сделката за LNG. Това прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Мелани Кендърдайн, директор на Инициатива за енергийни алтернативи, бивш директор по енергийна политика и системен анализ към Министерство на енергетиката на САЩ.

По време на дискусия за енергетиката и климата, която се проведе в София, тя напомни, че стои зад актуализираната концепция за енергийна сигурност след 2014 година. По думите ѝ тогава принципите са били само върху петрола, но сега, на фона на променената среда за сигурност в резултат на войната в Украйна, се налага да се разшири това определение.

Мелани Кендърдайн е на мнение, че десетте стъпки в Плана от 10 точки за намаляване на зависимостта на ЕС от руския природен газ на Международната агенция по енергетика, по които е работила, са много реалистични. "Принципите включват диверсификация на пътищата и трасетата на доставка от много различни източници на природен газ, което е много важно днес. Те включват и климатичните промени като част от енергийната сигурност", подчерта тя.

Според нея тази година Съединените американски щати ще се превърнат в най-големия износител на втечнен природен газ в света. Експертът посочи, че между 2018 и 2010 година вносът на втечнен природен газ към Европа от САЩ се е увеличил с почти 500%. „Вносът се увеличава и тези обеми ще се увеличават и в бъдеще, а САЩ има капацитет да ги увеличава допълнително, като фокусът веднага пада върху намаляване на зависимостта от руски природен газ", обясни Мелани Кендърдайн.

Тя смята, че е време за ревизия на принципите енергийна сигурност, приети през 2014 година. Кендърдайн настоява да се работим на ниво Г-7 и Г-20.

„Проблемът е, че Русия е член на Г-20, но трябва да използваме всички възможни форуми, за да увеличим фокуса върху енергийната сигурност с акцент върху газа и петрола. Разговор трябва да се води и със страните от ОПЕК за увеличаване на добива на петрол", добави експертът. "За съжаление, Русия също е част от ОПЕК, но трябва да се увеличи производството на петрол.“

Кендърдайн се надява да се работи повече със страните съюзници в Азия, които също разчитат на американския втечнен природен газ, но предупреди, че така конкуренцията увеличава цените. "Нашите азиатски партньори се тревожат от конкуренцията и се опасяват от достъпността и наличността на тези доставки. Всички ние трябва да осъзнаваме този факт по отношение на енергийната сигурност и веригите за доставки", коментира експертът.

Кендърдайн смята, че настоящата ситуация ще сближи допълнително Китай и Русия, след като Москва търси износни пазари за своя петрол и газ, ако не ги продава на САЩ и Европа. „Азия е очевидният избор", подчерта тя.

Как еволюира киберсигурността на обектите на енергетиката след 2014 година? Докога ще продължи зависимостта на САЩ от вноса на редки минерали от Китай? Защо обемите на добив на редки метали са спаднали значително през последните години и в България, и в САЩ? Трябва ли да се въведат сертификати в минната индустрия?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Тези, ще еватмам ата на ЕС. Специално и нарочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още