IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси започнаха седмицата на зелено

Инвеститорите продължават да следят внимателно конфликта в Украйна

19:39 | 28.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции приключиха търговията в понеделник с повишения, докато инвеститорите продължават да следят развитието на войната между Украйна и Русия, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 0,3% повишение, а секторът на автомобилните компании нарасна с 1,2%, повеждайки ръстовете. Повечето сектори и основни борси се озоваха на зелено.

гг гг

Таблица: CNBC

Световните пазари следят внимателно събитията в Украйна, повече от месец, след като Русия започна инвазията си в страната.

Украинският президент Володимир Зеленски повтори, че страната му е готова да обсъди приемането на неутрален статут като част от мирно споразумение с Русия. Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се опита да изясни коментарите на президента Джо Байдън, че руският президент Владимир Путин „не може да остане на власт“.

Въпреки че европейските акции поеха нагоре днес, главният стратег на Morgan Stanley Греъм Секър коментира пред CNBC, че най-добрите инвеститори могат да се надяват, че в близко бъдеще оценките на акциите ще останат без изменения.

На корпоративния фронт стойността на книжата на Rolls-Royce се понижи с 10% след отшумяването на спекулациите за придобиване. Късно в петък цената на акциите на компанията нарасна с близо 19%.

Междувременно американските борси започнаха търговията без единна посока, след като инвеститорите си поемат глътка въздух след две поредни седмици на ръстове. Инвеститорите очакват серия от икономически данни, но следят внимателно и планираните покачвания на лихвите от Федералния резерв на САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още