IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процъфтяващият износ на пшеница от Индия ще облекчи световния недостиг

Страната е топ световен производител на пшеница след Китай и има потенциала да достави 12 млн. тона на световния пазар през 2022-23 г.

12:26 | 29.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

В свят, в който хората се тревожат повече от всякога за недостига на храна и ускоряващата се инфлация, складовете на Индия са препълнени със зърно и земеделците в страната се готвят за още една рекордна година, съобщава Bloomberg.

Страната е топ световен производител на пшеница след Китай и има потенциала да достави 12 млн. тона на световния пазар през 2022-23 година – рекорден исторически обем, сочи медианна прогноза от пет оценки в проучване на Bloomberg сред търговци, мелници и анализатори. За сравнение, доставките през 2021-22 г. са били 8,5 млн. тона, показва данни на министерството на земеделието.

Цените на земеделските суровини вече се вдигаха преди инвазията на Русия в Украйна, тъй като сушата сви световната реколта и търсенето нарасна, което изстреля световните цени на храните до най-високото им ниво в историята. Войната влоши още повече нещата, тъй като задуши доставките от един от най-големите производители на планетата, намалявайки с над една четвърт световните доставки на пшеница.

„Индийският износ на пшеница помага на пазара в една ситуация на затегнати световни доставки“, казва Виджай Айенгар, председател и управляващ директор на базираната в Сингапур Agrocorp International, която търгува около 12 млн. тона зърно годишно. „Това помага да се ограничи и ръстът на световните цени. Ако Индия не изнасяше пшеница в големи количества, цените вероятно щяха да се вдигнат още повече“.

Цените на пшеницата в Чикаго скочиха до исторически връх от 13,635 долара за бушел (около 27 кг) този месец след инвазията в Русия спрямо средно около 5,50 долара през петте години до деня преди нападението.

Затегнатите доставки и растящите цени на зърното от основни страни износителки направиха индийската пшеница конкурентна за пръв път от години. С огромни запаси след пет поредни рекордни реколти Индия има огромен излишък за износ. Това ще бъде жизнено важно за вносители в Северна Африка и Близкия изток, където растящите цени на храните предизвикаха ожесточени протести преди повече от десетилетия.

Макар че Индия възнамерява да доставя пшеница основно на съседни страни като Бангладеш и до някои пазари в Близкия изток, износителите сега вероятно ще могат да намерят купувачи из Африка и други райони в Близкия изток.

Пазарна лудост

„Практически всеки пазар трябва да обмисли индийска пшеница в момента, особено в рамките на Азия, Африка и Близкия изток“, казва Айенгар, който търгува със суровини повече от три десетилетия. „Не сме виждали по-рано подобно лудо търсене на индийска пшеница на световния пазар“.

Индия води последни разговори да започне доставки на пшеница към Египет – най-големия купувач в света, а обсъждания се водят и със страни като Китай, Турция, Босна, Судан, Нигерия и Иран, заяви министерството на търговията този месец. Износът на пшеница от Индия вече е нараснал 4 пъти до около 6 млн. тона през десетте месеца до края на януари на годишна база, показват правителствени данни.

Времето за доставка до Близкия изток ще бъде по-дълго от традиционните черноморски износители Украйна и Русия, но Индия е добре позиционирана да се намеси като евтин доставчик на пшеница, посочва министерството на земеделието на САЩ.

Австралия – един от най-големите износители в света, вече усеща напрежението. Австралийската пшеница е на конкурентни цени, казва Джейсън Крег, главен маркетинг и търговски директор в CBH Group, най-големият доставчик. „Индийската пшеница определено е по-евтина и започваме да виждаме, че започва да се конкурира с австралийската пшеница на някои наши традиционни пазари“ като Индонезия, казва той.

Държавните складове в Индия съхраняват над 23 млн. тона пшеница в началото на март, около три пъти над нивото, изисквано от правителството за този момент от годината, показва данни на Food Corp. of India.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Ти се по интересувай от цената Никой не ти е казал че няма пшеница То и във Франция има не само в Индия , въпроса е колко струва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Нали щяхме да умираме от глад ?!??! "Глей" какво прави капитализма :) Скоро очаквам срив на цената на петрол и газ ... не случайно Русия бърза да спре с тази глупава и безмисленна война която е очевадно ,че няма как да спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още