IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лизингодатели се оплакват, че Русия е "отвлякла" техни самолети

В страната има 970 самолета под наем, сочат данни на консултантска компания

10:11 | 30.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия не е върнала самолети, отдадени на лизинг, съобщи една от най-големите компании в сектора - Avolon. Изпълнителният директор на компанията Донъл Слатъри определи това като "отвличане" и изрази съмнения дали отново ще работи с Русия, пише CNBC.

"Опитваме всеки ден, но на този етап шансовете да си ги върнем са нулеви", коментира Слатъри.

Базираната в Дъблин Avolon е дала 14 самолета на руски авиокомпании и досега си е върнала само четири от тях. Към края на 2021 година компанията е дала на лизинг общо повече от  800 самолета и по този показател е вторият по големина играч на този пазар.

Много лизингодатели очакват връщането на стотици самолети от Русия, но засега това се случва с много малко от тях. Самолетите бяха блокирани след санкции заради войната в Украйна. В началото на март обаче руският президент Владимир Путин подписа закон, който позволява на авиокомпаниите да пререгистрират самолетите, взети на лизинг и да летят по вътрешните линии.

В Русия има самолети, отдадени на лизинг, на стойност около 10 млрд. долара, посочва CNBC. По данни на консултантската компания Cirium в Русия има повече от 970 самолета под наем. Около 500 от тях се управляват от чуждестранни собственици.

От посолството на Русия в САЩ не коментират информацията пред медията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Няма страшно, ще си приберат парите от запорираните сметки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още