IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна изтласка испанската инфлация до близо 40-годишен връх

Конфликтът може да влоши нагласите и да свие потреблението и инвестициите, предупреди гуверньорът на Испанската централна банка Пабло де Кос

11:16 | 30.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в Испания се е ускорила с най-бързия си темп от близо 40 години насам, надминавайки очакванията, докато руската инвазия в Украйна допълнително увеличава вече високите сметки за енергия, пише Bloomberg.

España España

Индексът на потребителските цени, хармонизиран за страните от Европейския съюз (ЕС), е отбелязал ръст от 9,8% на годишна база през март, показват данни на статистическата служба на Испания. Резултатът е надминал всичките 15 прогнози от анкета на медията и е знак, че издръжката на живот на Стария континент ще продължи да поскъпва.

Националният измерител на покачването на цените е нараснал със същия размер, което е било най-голямото увеличение от 1985 г., предизвикано от поскъпващите храни, горива и електроенергия.

Предстои по-късно през деня в сряда Италия и Германия също да публикуват данните за покачването на цените.

В петък ще бъде публикувана статистиката за инфлацията в еврозоната, където показателят вече е близо три пъти над целевото равнище на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%, а анализаторите прогнозират допълнително покачване.

Коментирайки последствията от войната в Украйна, във вторник гуверньорът на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос заяви, че данните за инфлацията ще покажат още едно "значително покачване".

"Данните за март ще бъдат особено негативни, със значително увеличение (на цените)", каза по време на събитие в северния испански град Памплона Де Кос.

Той предупреди, че освен за ускоряването на инфлацията, конфликтът може да се отрази и върху икономическите нагласи, като си понижи, и съответно може да свие потреблението и инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Тези пък какво се оплакват? При нас е доста повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Yanis83
преди 2 години
Чети и вярвай,ама баш войната е виновна за този 40 годишен връх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още