IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платежен шок очаква американските купувачи с ръста на лихвите по ипотеките

Средната лихва по 30-годишните ипотечни кредити достигна 4,42%, а цените на жилищата продължават да растат

22:25 | 30.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Roger Kisby/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Американският жилищен пазар започва да показва признаци на натиск, тъй като резкият ръст на лихвите по ипотечните кредити и високите цени на жилищата изтласкват потенциалните купувачи, а някои инвеститори поглеждат другаде за по-висока доходност, пише Financial Times.

Средните лихви по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва в САЩ нараснаха до 4,42% в последното седмично допитване на Freddie Mac, след като достигнаха рекордно дъно от 2,65% през януари 2021 г.

Подобни резки движения на пазара са рядкост. Последния път, когато лихвите се повишиха толкова бързо, беше преди близо две десетилетия, казва Рик Паласиос, директор на отдела за анализи в консултантската компания John Burns Real Estate Consulting.

Хората, които искат да купят жилище тази година, „ще бъдат изправени пред най-големия платежен шок в последните над 40 години“, отбелязва той. „Ако смятате, че това няма поне малко да притесни купувачите, значи сте пълни наивници“, допълва Паласиос.

Ниската безработица и ръстът на заплатите не са достатъчни, за да компенсират последиците от по-високите цени и лихви за бюджетите на купувачите на жилища, казва Едуард Сейлър, асоцииран вицепрезидент на Асоциацията на ипотечните банкери.

Средната месечна вноска по новите ипотечни кредити е нараснала с 25% през февруари спрямо миналата година и има по-голям дял в обичайните доходи на купувачите, показва доклад на асоциацията.

По-високите вноски „бързо засягат възможностите на купувачите на жилища да са в крак с пазара“, коментира Сам Катър, главен икономист на Freddie Mac.

Ниските лихви и ограниченото предлагане на американския жилищен пазар стимулираха рекордния ръст на цените на жилищата по време на пандемията. Индексът S&P CoreLogic Case-Shiller за цените на жилищата на национално ниво е нараснал с 19,2% на годишна база през януари.

Рекордното ниво на участие на инвеститори на жилищния пазар също е помогнало за повишаването на цените.

Инвеститорите са съставлявали една трета от сделките през януари, което е ръст спрямо средно 27%, като делът им е достигнал исторически връх, показват данни на John Burns Real Estate Consulting.

Консултантската компания съветва клиентите си да се подготвят за рязко забавяне на поскъпването на жилищата „Инвеститорите ускоряват тенденциите към повишение. Но те правят съвсем същото и за понижаването на цените“, отбелязва Паласиос.

Трескавото пазаруване на жилища по време на пандемията сви средното време за продажба на жилище до рекордно дъно от два месеца спрямо историческото средно равнище от шест месеца в САЩ, казва Карлос Гариджа, директор на анализите във Федералния резерв в Сейнт Луис.

Но инвеститорите, които стимулират пазара днес, е по-вероятно да се стремят към дългосрочни парични потоци, свързани с имоти под наем, за разлика от хората, препродаващи жилища, които стимулираха бума в началото на новия век, допълва той.

Инвеститорите вероятно ще започнат да влагат капитали другаде, тъй като Фед започна да повишава лихвите.

„По-високите лихвени проценти ще предоставят различни възможности за инвестиране в други области и това наистина трябва да забави малко жилищния пазар. Инвеститорите може да започнат да се оглеждат за други възможности, защото цените в момента са на исторически връх по всички показатели“, отбелязва Гариджа.

В момент, когато инвеститорите се оттеглят, по-малко потенциални купувачи могат да си позволят да навлязат на пазара и да са в унисон с инерцията му.

„Повишаването на цените на жилищата в комбинация с по-високите лихви по ипотечните кредити прави жилищната собственост по-недостъпна от когато и да било след финансовата криза“, казва Лори Гудман, съдружник в Urban Institute.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 5
MvnJ
преди 2 години
А вашите клошари, които изпратихте в Украйна не бяха ли двойно повече? Те сигурно излизат безплатно понеже живота им не струва нищо и са оставени на самоиздръжка а и бройката им постоянно намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
стадото отива на заколение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Американски данни: 100 000 американски военни в Европа и на кораби около нея. Всяко удоволствие се заплаща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още