IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо автоиндустрията се подготвя за скок към четвърто ниво на автономност?

Казусът с „разпознаването“ на определени ситуации от колата при трето ниво на автономност кара някои компании да се насочат директно към следващото технологично стъпало

23:06 | 30.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

През последните няколко години бе постигнат феноменален напредък в индустрията за автономно управление на превозните средства на фона на нарастващия брой компании, които искат да се наложат на пазара, пише Automotive News Europe.

И все пак тези постижения идват с проблеми, свързани с безопасността.

Тези усложнения при безопасността са сериозни и потенциално животозастрашаващи – особено когато става въпрос за споделена отговорност между техниката и водача. 

Трето ниво на автономност поставя определени предизвикателства, някои от които се свеждат до прехвърлянето на контрола между автомобила и водача. Това включва въпроси, свързани с отчетността, застраховането и законите за пътна безопасност. Трето ниво на автономност позволява на водачите да поемат обратно контрола над превозното средство, когато са изправени пред сложни условия на движение.

При това ниво превозното средство трябва да може да отчита определени външни фактори, които подсказват наличието на сложна пътна ситуация, така че водачът да може да бъде информиран своевременно за необходимостта да поеме управлението.

Този проблем накара много големи играчи в областта да обмислят пропускането на трето ниво и да се насочат директно към следващия етап от развитието на тази технология – четвърто ниво на автономност.

За да може технологията да подпомогне преодоляването на тези предизвикателства, са необходими определени постижения.

Превозното средство трябва да може да информира водача за дадена ситуация изключително навременно.

Ако сензорите нямат способността да предвиждат какво ще се случи в дадена ситуация, тогава водачът трябва да има постоянен контрол върху автомобила, за да прецени правилно риска и да предпази себе си и другите участници в движението.

Ефектите от тези предизвикателства могат да бъдат намалени чрез интегрирането на сензори LIDAR.

Това е технология за дистанционно измерване на разстоянията посредством лазер и се използва от водещите производители на автомобили, които се състезават да превърнат своите проекти за автономни автомобили в търговска реалност. LIDAR помага на превозното средство да възприема околната среда, да прогнозира поведението на пешеходците и другите превозни средства и спомага за безопасното движение по пътищата.

LIDAR се налага успешно при автономните коли, тъй като нейното действие позволява осигуряването на по-високо ниво на безопасност, което прави бъдещето на автономното шофиране практически невъзможно без технологията.

В крайна сметка ефективното възприемане и разпознаване на елементите от околната среда може да се случи само чрез комбинация от различни сензори, включително и LIDAR, заключва ANE.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 1 година
Четвъртото ниво на автономност ми напомня какво е казъл Айнщайн за 4-тата световна: ще се води с камъни и дърве!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още