IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Афганистан е най-тежко засегнат в света от разселване

Войната в Сирия е събитието, довело до най-мащабна бежанска вълна

09:51 | 31.03.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Muhammad Sadiq/Bloomberg</em></p>

Снимка: Muhammad Sadiq/Bloomberg

Въпреки че инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. започна преди малко повече от месец, тя вече предизвика една от най-тежките бежански кризи през последните 60 години. Повече от 4 млн. души избягаха от Украйна заради военните действия, пише Statista.

Данни на агенцията за бежанците на ООН, обобщени от Pew Research Center, показват, че по-голямата част от най-големите бежански вълни през последните години произхождат от две азиатски държави.

Гражданската война в Сирия е начело на списъка със събития, довели до най-мащабно изселване. Общо 6,9 млн. души са били принудени да напуснат страната, което възлиза на 35 процента от населението ѝ.

Продължаващата война между Сирийската арабска република на Башар Асад, която се подкрепя от Иран, Русия и Египет, и коалиция с членове, които обикновено биха били диаметрално противоположни една на друга, като Катар, САЩ, Саудитска Арабия, Турция, Обединеното кралство, е взела между 500 хил. и 600 хил. жертви, от които около 160 хил. са цивилни.

Афганистан като цяло е най-засегнат от процеси по изселване, защото конфликтът в страната е постоянен, но с различни участници, и се развива от над четири десетилетия. Първо е Афганистанско-съветската война от 1979 до 1989 г., когато подкрепяната от СССР управляваща партия Народно-демократична партия на Афганистан се бори срещу свободно организирани ислямистки бунтовнически групи. Те в голяма степен бяха финансирани и обучени от САЩ, заради което тази война се счита за прокси конфликт от Студената война.

От 1989 г. до 1996 г. се води гражданската война в Афганистан. Талибаните окончателно взеха властта в страната през 1996 г. с подкрепата на съседен Пакистан. Между 1989 и 1996 г. от страната бяга около половината ѝ население.

Изчисленията на ООН сочат, че около 21 млн. души по света са били принудени да напуснат страната си към края на 2020 г. Други 48 млн. души са принудително вътрешно разселени поради военни конфликти или други причини.

Данните показват, че Турция е приела най-много бежанци към края на 2020 г. – около 3,7 млн. души, следвана от Колумбия с 1,7 млн. души, Пакистан и Уганда с по 1,4 млн. души и Германия с 1,2 млн. души.

най-много най-много

Още графики на деня може да видите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Афганистан е най-тежко засегнат в света от разселване >> Инжектираната американска демокрация е от токсична до канцерогенна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още