IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ достигнаха близо 40-годишен връх

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), извън енергията и храните, е нараснал с 5,4% на годишна база през февруари

17:08 | 31.03.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David &#39;Dee&#39; Delgado/Bloomberg</em></p>

Снимка: David 'Dee' Delgado/Bloomberg

Предпочитаният от Федералния резерв на САЩ измерител на инфлацията в страната достигна 39-годишен връх през февруари, пише CNBC.

Ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), извън енергията и храните, е нараснал с 5,4% на годишна база през февруари, съобщи министерството на търговията в четвъртък. Това е най-високото ниво на показателят от април 1983 г.

Основният PCE индекс, включващ цените на газа и храните, е отбелязал повишение от 6,4% за година, което е бил най-бързият темп на растеж от януари 1982 г.

Основният индекс е нараснал с по-малко от прогнозирания от Dow Jones 5,5% ръст. На месечна база потребителските разходи са се увеличили с 0,4%, което е в съответствие с очакванията.

Покачването на цените е намалило потреблението, което е отчело ръст от 0,2% за месеца. За сравнение - очакванията бяха за увеличение от 0,5 на сто. Разполагаемият доход е нараснал с 0,4%, докато реалният разполагаем доход се е свил с 0,2%. Спестяванията са се увеличили до 1,15 трлн .щатски долара.

Отделен доклад на министерството на труда в четвъртък показа, че първоначално подадените молби за помощи при безработица в САЩ в седмицата до 26 март са били 202 хил. броя. Така броят е отчел повишение от 14 хил. спрямо предходната седмица и е задминал очакванията за резултат от 195 хил. броя.

Продължаващите заявления - чиято статистика се води до седмицата преди основния показател и включва молбите на тези, подаващи ги за втори път - са се свили до 1,3 млн. броя, което е най-ниското ниво от 27 декември 1969 г.

Въпреки че пазарът на труда в САЩ се е затегнал, по-голямата част от вниманието бе съсредоточено върху инфлацията.

Федералният резерв реагира на рекордната инфлация, като повиши лихвите за пръв път от 2018 г. насам. Миналата седмица гуверньорът Джером Пауъл увери, че ще направи необходимото, тъй като инфлацията е "твърде висока". Очакванията са тази година да има още шест лихвени повишения от регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Вернувшиеся с Украины наемники, признались, что ветераны армий США и НАТО слишком изнежены для этого конфликта. Смертоносные ракетные атаки и риск получить пулю в спину от своих - вот что ждет так называемых легионеров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
5 до 10 000 000 $ парчето! Без поддръжката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
И в Украйна също! От 36 безпилотни Байрактар-а останал 1. А всеки с оръжието си е милиони $. Банките все още доволно покриват ръце. Скоро навсякъде обаче няма да има кой да връща..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още