IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Гюров и Каримански са за еврозоната, но трудно ще влезем след две години

При липсата на план за присъединяване до 1 януари 2024 година все по-малко вероятно е тази дата да бъде изпълнена, посочи икономистът

22:23 | 01.04.22 г. 11
<p>
	<em><span style="font-family: Roboto, sans-serif; font-size: 13px; font-style: italic;">Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</span></em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В голяма степен стратегиите на двамата кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ) съвпадат, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество. Според него застъпените теми в изказванията им бяха еврозона, надзорни функции, макроикономически прогнози, и двамата кандидати описаха себе си като продължител на сегашната политика на централната банка.

Това е положително, защото институцията има вече 25 години успешна политика и успешен валутен борд и това със сигурност трябва да се запази, уточни експертът.

Що се отнася до присъединяването на България към еврозоната Ангелов посочи, че в момента България няма план за присъединяване, защото този, който беше представен в средата на миналата година, така и не беше приет. „Има по-малко от две години до датата 1 януари 2024 година и е все по-малко вероятно тази дата да може да бъде изпълнена”, посочи той.

Според него по-важният проблем е, че обществото в България не е подготвено. „Представяне на програмата за влизане на страната ни в еврозоната се случи в доста бурна политическа обстановка и тогава това не беше най-важната тема за хората. Тази тема беше избутана извън публичния дебат, а без активно убеждаване от страна на правителството и от страна на новия управител на БНБ, ще е много трудно да се спечели обществена подкрепа“, смята икономистът.

Той напомни, че в дебата за управител на БНБ и двамата кандидати акцентираха на необходимостта от широка информационна и комуникационна кампания за въвеждането на еврото.

„Който и да е бъдещият шеф на БНБ, той трябва да има детайлна аргументация, анализ на ползите и как ще се решат проблемите, които ще се появят. Не трябва да се твърди, че няма да има никакви предизвикателства и никакви проблеми при влизане в еврозоната. Замяната на валутата се прави много рядко и за повечето хора това е притеснително“, подчерта Ангелов.

Относно фиксирания курс на лева спрямо еврото икономистът е категоричен, че страните с дългогодишен валутен борд, който се е доказал, който е стабилен и към който икономиката се е адаптирала, няма нужда да местят валутния курс. Има и решение на парламента, че няма да се променя валутният курс.

„Никой в България не би си позволил да промени настоящия валутен курс, защото цялата икономика е адаптирана към този валутен курс вече 25 години и няма абсолютно никаква причина за промяна”, заяви Ангелов.

Още за надпреварата за нов управител на БНБ може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
п/ф/рости , каквото човек сам си направи , никой друг не може толкоз да му направи ... влязохме в нато-останахме без армия , влязохме в ес , отанахме без икономика , влизаме в еврозоната , оставаме без пари ...къде сме влизали преди , че сега и акъл нямаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Никой няма да ни пусне в еврозоната и това ще е по-доброто за нас. Те и сега ни третират като трето и четвърто качество юропейци. Във Франция на българи с френско гражданство се отказва да им се открият сметки в някои банки само защото са българи. Ама това не е фашизъм, а само предпазна мярка. Причината - войната в Украйна(!?!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Двамата кандидати за Управител на БНБ са за реално запазване на създаващия щети метод за емитиране на левове.При запазване на държавната финансова грешка е със запазена водеща причина за увеличение на щети. Тази практика сътворява инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
andy
преди 1 година
В "клуба на богатите" с тези антибългарски правителства ще бъдем само слуги, както във всички останали области. България загива, Ако не се осъзнаем по-скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 10
Reltup
преди 1 година
Хайде беж към любимия сибир пуночка, ще ти съберем копейчици за билетче :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 8
Reltup
преди 1 година
Искаш да кажеш феновете на путопитеките неваляшки :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Petar2015
преди 1 година
Спокойно, ще ни приемат в еврозоната. Даже и да не искаме. Предрешено е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
Frosty
преди 1 година
Феновете на укро питецuте се радвате, че *** няма да бъде допусната в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
дядя Вова
преди 1 година
Ще ни вкарат не когато има кльопачка, а когато трябва да се изриват Авгиевите обори => да се трудим в извозването на оборския тор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
и слава Богу !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още