IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поскъпва с малко над 25% от 1 април

Газовите пазари в Европа са много динамични и в последните дни цената на суровината върви нагоре на фона на искането на Русия за плащане в рубли

18:44 | 01.04.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ от 1 април се повишава с 25,3% до 142,59 лева за мегаватчас, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Причината за този ръст е поскъпването на суровината на европейските газови пазари.

При определяне на цената на газа е взето предвид случващото се на петролните пазари, което е част от методиката за ценообразуване на газа от Азербайджан, както и средномесечния курс на еврото спрямо долара. В договора на България за доставка на газ от "Газпром" предвидените плащания са в долари.

Волатилността на търговията с газ в последните седмици е голяма. На 30 март по време на откритото заседание на регулатора беше изчислено, че ако цената трябва да бъде определена в този ден, то повишението спрямо март би било в рамките на около 13%. Но само в рамките на този ден газът поскъпна с 15% на фона на споровете дали ЕС ще приеме искането на Русия да плаща за газа в рубли.

Именно заради пазарната нестабилност от регулатора ще предложат промени в наредбата за ценообразуването на газа, с която да бъде намалено времето между внасянето на първите прогнози (до 10-то число на предходния месец) и обявяването на цената (на 1-во число на месеца, за който се отнася цената). Пазарът е динамичен и се създават нереални очаквания сред бизнеса и бита, коментира председателят на КЕВР Станислав Тодоров. 

В началото на март, когато беше внесена първата прогноза за цената през април, от "Булгаргаз" изчислиха, че суровината ще трябва да поскъпне с почти 60% до 179,36 лева за мегаватчас.

От КЕВР отбелязват, че поради края на отоплителния сезон този ръст на цената на природния газ няма да се отрази толкова сериозно върху битовите потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Република България прилага създаващ щети метод за емитиране на левове. Държавната грешка е водещата причина за щети. Тази практика сътворява инфлация. През последните по-малко от четиридесет години в Република България възникна над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цени на енергоносители. Водещата причина за тези процеси се запазва. Който осъзнава причината за предишното голямо увеличение на цени на енергоносители - реално знае и водещата причина за сегашното увеличение на цени на енергоносители. Днес мнозина пренебрегват истината за над 1 000 000 % (един милион процента) увеличение на цени на енергоносители, ала са активни с неправилни коментари за причини за сегашното увеличение на цени. Прекратяването на водещата причина за сегашната инфлация е изяснен за решаване национален проблем. Водещата причина за сегашната инфлация се премахва с прекратяване на държавната финансова грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Gocho
преди 1 година
"Цената на природния газ от 1 април се повишава с 25,3% до 142,59 лева При определяне на цената на газа е взето предвид случващото се на петролните пазари, което е част от методиката за ценообразуване на газа от Азербайджан"Що така стана с тоя Азербайджаннали бяха арабии и аркадаши,?След ден два ще вземем предвид и щатското ценообразуване и цената ще се увеличи с малко ,над 2500.3 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 1 година
Схемата за плащане с рубли, която предлага Русия при продажбата на природен газ.Основни моменти:1. Цялата схема се реализира в полето на руската юрисдикция.2. Невъзможност парите да напускат РФ и да бъдат замразявани в резултат на "адски санкции".Реално Путин предлага на ЕС да си "спаси лицето" и да продължи да плаща в евро или долари. Газпром в тази схема ще получава рубли за своята стока. Естествено, цената на 1 долар няма да е 200 рубли както спомена Джо Байдън.Различните версии за случилото се зависят от различните интерпретации на събитието, но в дългосрочен план ще се появят газорубла, нефторубла, житорубла и други, които ще бъдат ОБЕЗПЕЧЕНИ от природните ресурси на Русия. От 1971 г. е отменен "златният стандарт". В Таджикистан уличните дилъри вече не купуват долари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още