IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще започне да повишава лихвите след приключването на покупките на облигации

Според Изабел Шнабел от борда на банката рискът от инфлация е изкривен към още по-високи показания

15:29 | 02.04.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) планира да повиши лихвените проценти, след като прекрати програмата си за изкупуване на облигации през третото тримесечие на тази година, каза в събота членът на борда на ЕЦБ Изабел Шнабел.

Шнабел, която ръководи пазарните операции на ЕЦБ, посочва, че нетните покупки на активи ще бъдат приключени през третото тримесечие, стига данните да подкрепят очакванията, че средносрочните перспективи за инфлацията няма да се понижат.

„Ще увеличим лихвените проценти известно време след това, според случая, в светлината на входящите данни“, коментира Шнабел на събитие в Чернобио в Северна Италия.

Годишният ръст на потребителските цени в еврозоната се ускори до рекордните 7,5% през март, тъй като войната на Русия в Украйна повишава цените на храните и горивата. Това повишава бедността сред потребителите в Европа.

„Скоростта на нормализиране... ще зависи от икономическите последици от войната, тежестта на инфлационния шок и неговата устойчивост“, коментира Шнабел на събитието.

Ускоряването на растежа на цените поставя ЕЦБ и централните банки на други големи икономики пред остра политическа дилема. Инфлацията сама по себе си би наложила парично затягане, особено след като рекордно ниската безработица предвещава по-високи заплати, което е предпоставка за трайна инфлация.

Затягането на паричната политика сега обаче може да срине икономиката, която вече е близо до стагнация, тъй като войната в Украйна подкопава покупателната способност на потребителите и потиска инвестициите на бизнеса.

Според Шнабел рискът от инфлация е изкривен към още по-високи показания предвид рязко покачващите се цени на производител, структурните икономически промени, като деглобализацията, и вероятното повишаване на заплатите.

Мандатът на ЕЦБ е ценовата стабилност, така че банката трябва да даде приоритет на това в условията на висока инфлация, докато правителствата могат да подкрепят икономическия растеж чрез целенасочени фискални мерки. Така ще се избегнат прекалено експанзионистичните политики, които биха усложнили задачата на банката, казва тя.

Следващото заседание на ЕЦБ ще е на 14 април. На последното си заседание централните банкери решиха да се прекратят покупките на облигации през третото тримесечие, но не поеха допълнителни ангажименти за паричната политика с аргумента, че трябва да останат гъвкави.

Както Федералният резерв на САЩ, така и Английската централна банка започнаха плавно да затягат паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ми не се занимавай бе.То не стига,че няма материал в инвестора без отдолу да се мъдри някоя щуротия от дядя Вова, ми и мърмори.То по-скоро ние би трябвало да недоволстваме, че си на всяко гърне мерудия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
baba_meca
преди 2 години
ми значи който държи евра е прецакан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Хората в Полша вече започнаха да се бият с украинците там, тия ме занимават с някакви облигации! Алоууууу, хлеб наш насущний >> Нещо за полско-белоруските ТИР-овски опашки, които скоро ще стигнат до Варшава........ >> https://youtu.be/cx-Fuo-GvUw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още