IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да построи до седем атомни електроцентрали

Страната може да постигне това до 2050 г., обяви министърът на енергетиката Куаси Куартенг

18:17 | 03.04.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Великобритания може да построи до седем атомни електроцентрали, като част от експанзията на вътрешната си енергия след инвазията на Русия в Украйна, обяви министърът на енергетиката Куаси Куартенг пред вестник The Sunday Telegraph, предава Ройтерс.

По думите му може да има шест или седем атомни електроцентрали в страната до 2050 г.  

The Sunday Telegraph пише, че министри са решили да създадат група, наречена Great British Nuclear, която да открие места, на които могат да бъдат позиционирани централите, да ускори процеса по планиране и да привлече частни фирми за управление на всяка от локациите.

Очаква се новата стратегия за сигурността, която ще бъде представена в четвъртък, да покаже ангажимента на правителството да подкрепи изграждането на поне две нови големи ядрени централи до 2030 г. в допълнение към малки модулни реактори.

Страната залага на енергията, добивана от вятърни турбини в открито море, а целта ѝ е да засили енергийната си независимост.

„В правителството има осъзнаване, че можем да направим повече в областта на ядрената енергия“, коментира Куаси Куартенг.

През 2050 г. „ще има свят, в който ние ще имаме шест или седем обекта в Обединеното кралство“, продължи той. „Това няма да се случи през следващите две години, но определено е нещо, към което можем да се стремим“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Ето цитат от Гардиан септември 21 година."Правителството на Великобритания е близо до това да изключи Китайската обединена група за атомна енергия (CGN) от участниците в проекта за строителството на атомната електроцентрала (АЕЦ) Сайзуел Си в Съфолк." И по-долу в същата статия "EDF и CGN разчитаха също така да построят заедно и втората поред АЕЦ Брадуел в графство Есекс."Може и да са ги изключили не съм попадал на информация. От проект за 20 милиарда, това едва ли е станало толкова бързо и ще е след плащане на значителни обезщетения. При това проекта беше в доста напреднал етап и ако изключат китайците не знам как ще разчитат на гаранция за реактора който е произведен в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
В момента във Великобритания се строи централата Хинкли Пойнт С, от Електрисите дьо Франс и няма нищо общо с никакви китайски специалисти.Имаше май някаква идея за някакъв проект с китайско учстие, но той се разсъхна.Кога ще вземете най-после да четете достоверни източници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
jojoba70
преди 2 години
Кой обаче ще строи като няма вече кой да работи. С ямайци, индийци и англичани това няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Petar2015
преди 2 години
Хубаво, ама от къде ще се снабдяват с необходимия уран? И как ще защитават толкова централи от вражески обстрел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Моабет да става
преди 2 години
До 50-та година има доста време и така всичко може да се случи. Но в настоящият момент във Великобритания се строи един нов реактор от китайски специалисти и то китайски модел който не е строен до сега. С други думи китайците ползват територията на ВБ за тестова площадка. /сега е момента да напишете че китайците не могат да направят нищо оргинално и качествено/.В случай че нещо не тръгне както трябва да е далече от Китай. С подписването на договора AUKUS изграждането на нови реактори от Китай за ВБ нещо се позапъна. Заради Ковид ще да е. Също така китайците произвеждат горивните клетки за своите реактори и не са дали до моментта лиценз за производство на трети страни. Британците си поставят задача да намерят производител на реактори да ги сертифицират според тяхното законодателство да обучат специалисти да намерят и кой да им произведе горивото и горивните клетки. От западните държави само Франция е запазила технологията за обогатяване на уран и производство на горивни клетки. Не вярвам и французите да са много ентусиазирани да им помогнат след AUKUS. /договора има споменати 7 атомни подводници за Австралия. Не бих се изненадал ако плановете им са в съседната папка на нашите F16/ Westinghouse се опитва да избегне фалита и да произведе горивни пръти за атомни централи с френски гориво, но нещо не им се получава много много. За момента само Украинските централи са им клиент и то от немай къде. Прътите дават по-малко енергия от проектираното и се деформират по време на работа което довежда до проблеми при зареждането на ново гориво. Да сме живи и здрави 2050 ще видим какво ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Няма да е скоро, първо ще продадат най-скъпите парцели в Метавселената и след това, когато луксозните имоти поскъпнат много, тогава ще обърнат очи към Марс. Иначе ще секне далаверата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
може , в метавселената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Великобритания може да построи до седем атомни електроцентрали == Не сме забравили, че Илон Мъск ще направи колония на Марс през 2026-та..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
зелена сделка ... ала бала тунберг ... като видите дебелия и въглищата ше са еко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още