IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа бавно осъзнава, че трябва сама да добива суровини

Безсмислено е да се заменя една зависимост с друга, но за някои страни пълната свобода от вноса на суровини е невъзможна, смятат в Германия

19:00 | 04.04.22 г. 25
<p>
	<em>Добив на руда по открит способ. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Добив на руда по открит способ. Снимка: Bloomberg LP

Войната в Украйна показа на Европа колко е зависима от вноса на енергийни ресурси и сега лидерите осъзнават още един факт - своята обвързаност с трети страни по отношение на вноса на суровини, включително и нужните за енергийната трансформация, пише европейското издание Politico.

Много страни на континента възприемат позитивно идеята да добиват суровини, но други - например Германия, са доста резервирани, защото в страната се опасяват, че отваряне на мини ще ядоса местните и екологичните организации.

В интервю за Politico германският министър на околната среда Щефи Лемке коментира, че сегашната криза показва, че е безмислено да се заменя една зависимост с друга. Но добавя, че пълната независимост не е реалистичен сценарий за Германия. Фокусът на Берлин е рециклиране на ценните суровини и кръговата икономика, както и подобряване на ефективността.

Експлоатацията на нови мини в Германия зависи от местните власти, тъй като издаването на лицензи за такава дейност е в техните правомощия. Настроенията в страната за развитието на тази индустрия обаче не са много оптимистични - например вече бяха забавени планове за добив на литий около горната част на Рейн. За разлика от Франция, която настоява за откриването на нови мини в Европа, защото така ще бъде укрепена стратегическата независимост на континента.

"Трябва да мислим как да експлоатираме всичко, което откриваме в европейската земя", коментира френският министър на екологията Барбара Помпили и допълва, че не трябва да избягваме минната дейност.

Подобни коментари прави и белгийският екоминистър Закиа Хатаби пред местното издание L`Echo в края на март. Според нея страните от ЕС трябва да увеличат инвестициите в иновации, които да позволят добива на редки метали в Европа и в развитието на кръговата икономика.

В Германия обаче се опасяват, че развитието на минната дейност ще разруши спокойствието на градовете, а еколозите предупреждават, че може да има замърсяване на подпочвените води и на околната среда. Подобни опасения задържат отварянето на мини в Португалия и Швеция, където има големи залежи от литий.

Във Франция са категорични, че е вън от всякакво съмнение, че всички стандарти - и екологични, и социални, ще бъдат спазени. Вероятно подробно тяхно описание може да бъде включено в правилата за зелената таксономия на ЕС. В началото на годината Брюксел даде само няколко насоки, включително признанието, че природният газ и ядрената енергия са допустими в постигането на целта за нулеви въглеродни емисии. До края на годината ЕК ще покаже и подробности по плана си.

Истината е, че Европа се нуждае от нови източници на суровини за батерии, които не могат да бъдат получени само от рециклиране и кръгова икономика, коментира Жан-Пиер Швайцер, анализатор в неправителствената организация Бюро за европейска околна среда. Според него местните власти имат право да отказват подобни проекти, но въпросът е как може да бъдат балансирани предизвикателствата, пред които сме изправени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо "импа" с ново пряснорегистеиеано превъплъщение. Вече се казва Q'ano. Но същите глупости струят и го издават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Q'Ano
преди 2 години
Всъщност .. Забравих да пиша за статията ... Европа бавно осъзнава, че си е направила харакири и сепуко едновременно .. С ниски разходи за труд и ниски разходи за суровини ... Йориста ... Дали може да каже какво ще стане с Китай .. А Китай е флангов съюзник на Русия и винаги е бил .. Йориста ... Нещо за ***, доларова зависимост, стрина Кристалина .. Нещо, каквото и да е ... ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Германия има и въглищни, и железни залежи. Но по-добре да експлоатираме евтините орким нека при тях остане беднотията и мръсотията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 4
Reltup
преди 2 години
Ей неваляшки хайде в сибир, нямате място в България продажни копейкини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Да, добре. Германия изведнъж ще започне да добива толкова суровини, че ще измести Русия от суровинния пазар. Нищо хубаво не чака ЕС, докато пишман-управляващите и пишман-експертите им мислят като 10-годишни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
ама ти верно си изтрещела ... оргазма в тролене ли го реализираш ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
Отивай да го д000хаш на кадиров- и без това си толкова сбъркан, че ея00кулираш, когато чеченските главорези извършват зверства и масови умишлени убийства и изнасилвания на цивилното украинско население в Украйна..Само психо00пат може да е щастлив от това и да изпитва сексуална възбуда... Руски изррррод- нацист....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Интересното е, че точно такива лилииииипууути - ха, каква аналогия с пуутииии,н- изповядват ''силата на правото'', въпреки, че са смешни дребни човечета, кинта и 20....''Силата на правото'', но друг да ''действа'' вместо тях.... Жалки руски от00падъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Очаквате дребното комплексирано пенсионерче "инженерчето" да приеме двубой? ... :)))) по-вероятно е мълния да удари кремълския жужак, дето му е идол, през тоалетната чиния. То (точно така, в среден род) е дребен неудачник в живота, винаги е мразело успелите, и свободните, като всеки класически полезен и.диo.т, 95% е с комична външност, като онзи Митю "императора", в живота мижи.турки, а тук клавиатурни лъвове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
ако имаше съпруг , по туй време вече би трябвало да си се подмила и да си у кревата ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още