IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо икономическият ръст, заложен в бюджета, е вече невъзможен?

Основни фактори са ръстът в цените на енергоносителите и силното подценяване на инфлацията

22:39 | 04.04.22 г. 2
Защо икономическият ръст, заложен в бюджета, е вече невъзможен?

Икономическият ръст, заложен в бюджета за тази година от 4,8%, изглежда невъзможен заради ръста на цените на енергоносителите, както и заради силното подценяване на инфлацията. Това каза Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него последната прогноза на финансовото министерство не отчита най-големия казус, който в момента има пред бъдещото икономическо развитие. 

"Очакването бе за забавяне на динамиката на индекса на потребителските цени, което очевидно няма как да видим. По-скоро ще се движи в ниските двуцифрени почти до края на годината според това, което виждам като процеси", коментира икономистът.

Лекото свиване на износа заради текущите взаимоотношения с Русия със сигурност ще се отрази на баланса по текущата сметка. Въпреки че страната "е от малките ни търговски партньори", това неминуемо ще се отрази все пак върху текущия баланс, добави Николов. 

Състоянието на несигурност в световната икономика вече не е новост. Светът вече е свикнал с нея заради това, което преживяхме по време на пандемията, каза гостът. Сега пък сме в ситуация, в която имаме първия военен конфликт на територията на Европа от десетилетия, който не знаем нито кога, нито как ще приключи и как ще изглежда подредбата на света след това. Въпросът е как ще се взаимодейства с тези две големи държави, въвлечени в конфликта. 

Практически Covid вече не присъства в политическото говорене и това говори за подценяване на ситуацията, каза събеседникът.

"Ако китайското правителство реши, че трябва да ограничава вируса на всяка цена, то е възможно отново да се окажем в ситуация много подобна на тази от началото на 2020 година с всички произтичащи от това негативни последици за икономиката на света", коментира Николов.

Защо прогнозите на ЕЦБ може да се счита за "крайно оптимистична"? Прибързано ли бе пренебрегването на пандемията като текущ фактор, влияещ на световната икономика и на тази в България? Как войната в Украйна се отразява на европейската и на световната икономика? Какъв е дневният ред на Европа след инвазията на Русия?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Той този ръст от 4.8% си беше от самото начало абсолютно нереалистичен..Някой от тия умници беше зяпал в тавана и си я беше изсмукал тази цифра от пръстите си.Да благодарят на инфлацията, тя ще им спаси бюджета.И другото,което ще го спаси е,че няма никакъв шанс да изпълнят заложените си инвестиционни намерения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Основния фактор е лъготенето на кокорест министър на ангро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още