IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще предложи забрана на вноса на въглища от Русия заради клането в Буча

Страните от общността едва ли ще се разберат за по-сериозни ограничения пред енергийния сектор на Русия

14:00 | 05.04.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) ще предложи на представителите на ЕС забрана на вноса на въглища от Русия, съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници. Това ще бъде отговорът на общността за военните престъпления, извършени от руската армия в Украйна.

Забраната ще бъде част от нов пакет санкции, който ще бъде разгледан от посланиците на 27-те в сряда (6 април). В него ще бъде включена още и забраната за влизане на руски камиони и кораби на територията на ЕС. В текстовете са записани още ограничения за споделяне на военни технологии, както и на оборудване за изграждане на терминали за втечнен газ и изключването на ВТБ от SWIFT.

Списъкът с новите санкции трябва да бъде одобрен единодушно от всички членове на ЕС.

Новината за готвените забрани доведе до поскъпване на въглищата с почти 8% до 205 долара за тон в обедната търговия на борсата ICE на 5 април. В САЩ заради увеличеното търсене въглищата поскъпнаха до над 100 долара за тон.

Към момента Русия доставя около половината от термичните въглища, използвани за производството на електроенергия в ЕС, припомня Bloomberg. По данни на Центъра за енергетика и чист въздух (CREA) от началото на военния конфликт между Русия и Украйна страните от общността са платили общо към 19,5 млрд. евро за доставка на енергийни суровини. От тях за въглища сумата е малко над 700 млн. евро.

Най-голямото перо в енергийните сметки е природният газ, за който ЕС е платил почти 10 млрд. евро от 24 февруари насам. За руски петрол страните от общността са платили почти 9 млрд. евро.

След данните за убийството на цивилни в киевското предградие Буча се очакваше ЕС да наложи за първи път санкции срещу руската енергетика. Представителите на общността ще обсъдят и възможността за забраната на вноса на петрол, но едва ли ще има разбирателство по темата. Все пак няколко държави от ЕС вече активираха план за отказ от руския петрол до края на тази година.

В края на март външният министър на Германия Аналена Бербок коментира, че забраната за внос на петрол ще бъде запазена, за да може ЕС да има отговор на по-тежки престъпление на руската армия в Украйна - например, ако Москва реши да използва химическо оръжие в страната. Резервирани към идеята за енергийни санкции са и унгарците.

Френският президент Еманюел Макрон, чиято страна е ротационен председател на Европейския съвет, призова в понеделник (4 април) за забраната за внос на въглища и петрол от Русия. Финансовият министър на Франция Брюно льо Мер също потвърди преди заседанието на финансовите министри от общността, че Франция ще подкрепи ембарго върху руския петрол.

Всеки ден Русия изнася по около 8 млн. барела петрол и продукти, като 4,5 млн. барела от тях са за европейския пазар, посочва FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
be_google
преди 1 година
По няколко клипа предоставени от шайката на зеленски ЕВропа ще се самоубие ли?!? Нали в един театър в Мариопол имаше 300 убити.....че дори почти 1000 и нещо дума не виждам вече, а сега за 10-ино тела и то някои мърдат ръце....от щаба на джуджето зеленчо.....НЕВИЖДАНИ дезИНФОРАЦИОННИ АТАКИ НА САЩ И ЦРУ. Страхотни лъжи, които дори през комунизма нямаше!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още