IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Intel се изтегля напълно от Русия

Американският концерн има 1200 служители в страната, не е ясно какво ще се случи с тях

09:15 | 06.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският производител на чипове Intel Corp заяви във вторник, че спира бизнес операциите си в Русия, присъединявайки се към множеството компании, които напуснаха страната след инвазията ѝ в Украйна.

Компанията, която през миналия месец преустанови доставките за клиенти в Русия и Беларус, заяви, че е приложила мерки за непрекъснатост на дейността, за да сведе до минимум смущенията в глобалните си операции.

„Intel продължава да се присъединява към световната общност, която осъжда войната на Русия срещу Украйна и призовава за бързо завръщане към мира", заявиха от компанията.

„Мислите ни са с всички, които са засегнати от тази война, особено с хората в Украйна и околните страни, както и с всички по света, които имат семейства, приятели и близки в региона. Работим, за да подкрепим всички наши служители в тази трудна ситуация, включително 1200-те ни служители в Русия. Въведохме и мерки за непрекъсваемост на дейността, за да сведем до минимум смущенията в глобалните ни операции“, поясняват от концерна. Засега все още не е ясно какво ще се случи със служителите на американската компания в Русия.

International Business Machines Corp също преустанови доставките, тъй като Украйна призова американските компании за облачни изчисления и софтуер да прекратят бизнеса си с Русия. 

Сървърите на IBM, Dell Technologies Inc и Hewlett Packard Enterprise Co заемат водещи позиции на пазара в Русия, където компаниите и правителствените агенции разчитат на технологии, разработени от Запада, като основа за техните собствени и управлявани IT системи.

Междувременно Русия се обръща към производители на микрочипове в Китай, за да заобиколи западните санкции, които засилиха търсенето на банкови карти, свързани с платежната система „Мир“, обяви директор на вътрешната за страната система, цитиран от Ройтерс.

Западните санкции, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, спряха достъпа на Москва до международната финансова система и почти половината от нейните 640 млрд. долара в златни и валутни резерви. „Търсим нови доставчици на микрочипове и открихме няколко в Китай, като процесът по сертифициране е в ход“, коментира Олег Тишаков, член на борда на Националната система за разплащания с карти на пресконференция, без да разкрие повече подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още