IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яна Иванова: Можем да си позволим намаление на ДДС върху храните

Безсмислено е хората да се презапасяват, посочи председателят на Сдружение „Храни и напитки България“

10:32 | 06.04.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Яна Иванова: Можем да си позволим намаление на ДДС върху храните

Тя е на мнение, че в период на криза е редно правителството да активира ресурс, за да компенсира населението. „Ние сме сред държавите, в които храната е много голям процент от бюджетите на домакинствата“, посочи Иванова. По думите ѝ, докато продължават военните действия, цените на храните ще вървят нагоре.

Яна Иванова смята, че българите сме привилегировани, тъй като страната е голям производител на пшеница и слънчоглед и няма изгледи при нас олиото да липсва. Тя напомни, че Украйна и Русия заедно формират повече от 50% от световното производство на слънчоглед и около 30% на пшеница, но ако няма реколта, проблемът тепърва ще се задълбочава.

„Тези продукти влияят на много други. Олиото и негови производни ги има в много неща, които ядем. Като няма жито, хората се прехвърлят на други продукти – започва да поскъпва оризът“, посочи експертът.

Според Яна Иванова е безсмислено хората да се презапасяват с подобни продукти. „Не можеш да се презапасиш завинаги, а няма логика да се държат пари в шкафа. ДДС върху храните в Германия е 7%, във Франция е 5%, в Турция е 1%, в Северна Македония го махнаха, а нашето е 20%“, подчерта тя.

Десетки браншови организации призовават правителството да се намали ДДС на 9%. Иванова смята, че ако това не намали цените, поне ще задържи този продължаващ скок. „Продуктите няма да поевтинеят, но няма да поскъпнат", заяви тя.

"От Нова година с повече от 10% са се качили цените“, пресметна председателят на сдружението за храни и напитки.

Тя е убедена, че намаленият ДДС би довел до бързо изсветляване на сектора и свиване на сивата икономика.

Журналистът Катя Костова от Берлин разкри, че стоките там поскъпват все още плавно, но проблемът е, че щандовете са празни.

"Вече втора седмица почти никъде няма брашно, олио, макарони. При нас данъчната ставка върху храните е сравнително облекчена. Една от най-големите хранителни вериги обяви, че от тази седмица чувствително увеличава цените на основните хранителни продукти", посочи Костова.

Тя съобщи, че в Германия се чуват призиви хората да не се презапасяват с хранителни продукти.

"Втора седмица не мога да си купя бутилка олио, по щандовете започва да намалява и зехтинът. Доставките на основните хранителни продукти са намалели в сравнение с преди началото на войната", каза още Костова.

Идентична ли е ситуацията с криза за някои храни в Европа? Ще поевтинеят ли продуктите, ако се вземе решение за намаляване на ДДС за храни в България?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
поне 2/3, ако не и 3/4 от храната в хладилника ми, е произведена в България... понеже сме на тема храни! Като това дето е внос, го купувам за разнообразие и мога и без него... моето момиче, детството ми мина през комунизма, знам какво е нямане и мизерия. ... друго кво те интересува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
я посочи какво произвеждаме , щото май всичко е внос ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ние произвеждаме храна за 4 Българии, незнам кво гледаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Винаги може да си позволим да направим още едно изключение, както и с автобусите - винаги има място за още един, докато не заприлича на индийски автобус, а България на разорена държава. Храните поскъпнаха с 40%, ДДС е 20% след като го свалим даже и на 0 после какво? Тези философи които са искали да го сваляме те ли ще компенсират бюджета с лични средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, но потребителят няма и да усети разликата чрез по-ниски цени на храните, многo бързо ще се усвои разликата от наналението на ддс по веригата. Айде няма нужда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Изобщо не е ясно дали можем да си позволим намалението на ДДС, а отделен въпрос е, че няма да има и смисъл, защото цените ще продължат да се качват.По-добре би било а парите от ДДС за храни или поне част от тях да отидат за стимулиране на българско производство на храни - в земеделието и животновъдството. Да се помисли за улесняване на достъпа до пазара на малките и средни производители - кооперативи ли, или някакви други форми.Срамота е да не си произвеждаме храната. тоест не само срамота, но и голям риск!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още