IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да се справи с ембарго на руски въглища

Алтернативите ще оскъпят суровината, но вносителите още нямат оценки с колко

20:10 | 06.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия може да се справи със забрана за внос на въглища от Русия, макар че това ще увеличи цената, посочват от VDKi, обединяваща интересите на вносители на въглища в страната. Пред Ройтерс те коментират, че алтернативи могат да бъдат намерени, макар и да не уточняват с колко ще бъдат увеличени разходите, ако се стигне до този вариант.

Европейските посланици обсъдиха днес (6 април) предложените от Европейската комисия (ЕК) и Съвета нови санкции срещу Русия заради клането в Буча. Предложението включва забраната за внос на руски въглища, а според медийни публикации представителите на общността ще разгледат още и възможни санкции по отношение на руския петрол.

От VDKi коментират, че още преди месеци са анализирали вноса на въглища от други източник заради проблеми с руски доставки. Алтернатива са доставки от Австралия, Колумбия, Индонеция, Мозамбик, Южна Африка и САЩ. Напълно възможно е вносът на руски въглища да бъде прекратен напълно още до зимата.

През 2021 година Германия е внесла 18 млн. тона въглища от Русия, които използва за производството на електроенергия и за стоманодобивните заводи. Това представлява около 53% от общия внос на въглища в страната и към 2% от глобалните доставки по море на въглища. 

Един от най-големите потребители на руски въглища в страната е EnBW - годишно около 3,6 млн. тона. Компанията коментира, че това са около 86% от въглищата, които потребява, но има резерви, които ще стигнат "за след края на тази година". EnBW споделят още, че и алтернативните доставки, и спирането на вноса на руски въглища са "под контрол".

За първи път опасенията за енергийни санкции срещу Русия се появиха в началото на март и тогава договорите за въглищата с доставка през 2023 г. поскъпнаха до 250 долара за тон. Днес цената им е под 197 долара за тон, сочат данни на Refinitiv Eikon. И все пак ценовото равнище е около три пъти повече спрямо началото на 2021 г.

Заради очакваното ембарго на руски въглища цената на въглищата и в САЩ тръгна нагоре и в някои части на страната - в близост до големите пристанища, вече е почти 110 долара за тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 2 години
Бе то Германия може да се справи с ембаргото на всичко руско, ама въпросът е как ще си справят германците . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още