IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън: Войната в Украйна може да нанесе голям удар върху световната икономика

Русия трябва да бъде откъсната от световната финансова система, смята министърът на финансите на САЩ

21:08 | 06.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ting Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ting Shen/Bloomberg

Руската атака срещу Украйна може да нанесе голям удар върху световната икономика. За това предупреди министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, цитирана от CNBC.

"Действията на Русия, включително зверствата, извършени против невинните украинци в Буча, са укорими, представляват неприемливо оскърбление срещу световния ред, базиран на правилата, и ще има големи икономически последици за света", заяви Йелън пред Камарата на представителите на САЩ в сряда.

Тя посочи, че международни организации - като Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка - работят заедно, за да осигурят помощ на Украйна и за да наложат санкции срещу Русия.

По думите й Белият дом смята, че Русия трябва да бъде откъсната от световната финансова система като възмездие за "бруталната и непредизвикана инвазия в Украйна".

По-рано през деня САЩ обявиха нови санкции срещу Москва, включително такива срещу двете дъщери на руския президент Владимир Путин Катерина и Мария.

"Вярваме, че много от активите на Путин са скрити сред роднини и затова ги таргетираме", заяви старши представител на администрацията, цитиран от медията.

Междувременно източници на Ройтерс посочиха, че дипломатите от Европейския съюз (ЕС) не са успели да одобрят предложението на Европейската комисия (ЕК) за забрана на вноса на руски въглища поради технически причини.

Сред недоуточнените проблеми е бил въпросът дали забраната ще бъде наложена само върху сключването на бъдещи договори, или ще обхване и сега съществуващите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 1 година
"Действията на Русия, включително зверствата, извършени против невинните украинци в Буча, са укорими, представляват неприемливо оскърбление срещу световния ред, базиран на правилата, и ще има големи икономически посследици за света" . . . Нещо не става ясно как точно зверствата и оскърблението срещу световния ред ще предизвика големи икономически последици? И какви точно последици? Да не би да има предвид големи последици за правилата на световния икономически ред . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Pyramid
преди 1 година
"Йелън: Войната в Украйна може да нанесе голям удар върху световната икономика". Хеле сети се. А виж, откъсването, я го бъде, я-не. По-скоро, няма да го бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още