IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна призовава цивилните граждани да бягат от източните региони

САЩ обвиниха руския олигарх Константин Малофеев в нарушаване на санкциите, опитвал се е да купи телевизия в България

07:39 | 07.04.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	EPA/ANASTASIA VLASOVA</p>

EPA/ANASTASIA VLASOVA

Украйна призова цивилното население да напусне източните райони на Донецк, Луганск и части от Харков, тъй като се подготвя за нова голяма руска офанзива след изтеглянето на Москва от северната част на страната.

„Трябва да се евакуирате сега, докато тази възможност все още съществува", заяви в сряда по украинската телевизия вицепремиерът и министър на окупираните територии на Украйна Ирина Верешчук. „По-късно хората ще бъдат под обстрел и под заплаха от смърт. Ние няма да можем да помогнем, защото на практика ще бъде невъзможно да се прекрати огънят".

Усещането на украинското правителство за спешна необходимост от бягство на цивилното население се  случва само дни след появата на съобщения за екзекуции, изнасилвания и други нарушения на човешките права на цивилни граждани от страна на отстъпващите руски сили при оттеглянето им от предградията на Киев. Русия отрича тези съобщения и твърди, че те са инсценирани от украинските войски.

След тежки загуби миналата седмица Русия изтегли войските си от околностите на Киев и от северните области Чернигов и Суми, като промени стратегията си, което според Кремъл ще ѝ позволи да се съсредоточи върху превземането на частите от Донецка и Луганска област, известни като Донбас, които остават под украински контрол.

Първоначално украинските власти призоваха за евакуация на Харковска област, в която се намира вторият по големина град в страната, но в ревизираните указания от сряда следобед се призоваваше само за организирано напускане на районите Барвинково и Лозова, които са на пътя на вероятната руска офанзива към Донбас. Кметът на Харков Игор Терехов заяви в обръщение, че не е необходимо никой да напуска града и че той и целият му екип остават на работните си места.

В обсадения град Мариупол, вторият по големина в Донбас, кметът Вадим Бойченко заяви в Telegram, че руските войски, които водят ожесточени градски боеве с украинските защитници, са започнали да използват мобилни крематориуми за обезвреждане на телата на украинските цивилни. Бойченко, който миналата седмица определи броя на загиналите цивилни на 5000 души, заяви, че сега смята, че може да са убити десетки хиляди жители на Мариупол. Няма независимо потвърждение на неговата оценка.

Докато тежките сблъсъци в Донбас и край него продължават, Русия продължи кампанията си за нанасяне на ракетни удари с далечен обсег, като нанесе удари по складове за гориво в цяла Украйна и по промишлено предприятие в източния град Новомосковск, съобщиха местни служители. Сблъсъците в източната и южната част на страната контрастират със случващото се в северната, където руското изтегляне доведе до относително нормализиране на обстановката.

В сряда държавите членки на Европейския съюз подкрепиха последното предложение на Брюксел, представено във вторник, за забрана на вноса на руски въглища, а официалното одобрение се очаква до петък.

Служители на Белия дом потвърдиха, че администрацията на американския президент Джо Байдън въвежда пълни блокиращи санкции срещу най-голямата руска финансова институция – „Сбербанк“, и най-голямата частна банка – „Алфа банк“, както и разширява други икономически санкции, включително срещу дъщерите на руския президент Владимир Путин и членове на семействата на други високопоставени служители. Освен това в сряда президентът Байдън подписа изпълнителна заповед, която включва забрана за нови инвестиции в Русия от американски инвеститори, включително такива извън САЩ.

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че приветства новите санкции, но добави, че те не са достатъчни, за да се противопоставят на „опита на Русия да започне нова глобална кървава офанзива в Донбас". Той поиска повече оръжия и призова демократичните държави да спрат целия внос на петрол от Русия.

Съюзниците на САЩ планират да пуснат близо 60 млн. допълнителни барела петрол от резервите си в опит да укротят цените на фона на руската инвазия в Украйна, съобщиха запознати с въпроса служители. Преди това Вашингтон заяви, че ще освободи 180 млн. барела петрол за шест месеца.

Турция, която снабдява Украйна с оръжия като въоръжените безпилотни самолети Bayraktar TB2, като същевременно поддържа близки отношения с Русия, стана първата голяма държава, която изпрати дипломати обратно в Киев сега, когато той вече не е застрашен от обстрел или превземане, пише Тhe Wall Street Journal. Турция послужи като място за провеждане на последния кръг от мирните преговори между Русия и Украйна и участва в усилията за транспортиране на цивилни и ранени войници по море от Мариупол.

Турското посолство, което се премести в западния украински град Черновци, отвори отново в Киев и ще възобнови консулските си услуги, съобщиха от посолството в социалните мрежи. За разлика от Анкара САЩ в момента нямат дипломатическо присъствие на украинска земя, като персоналът на посолството работи от Полша. През последните седмици няколко западни лидери посетиха Киев, за да изразят солидарност, включително председателят на Европейския парламент Роберта Мецола и министър-председателите на Полша, Чешката република и Словения. Литва планира да изпрати посланика си обратно в Киев още в четвъртък, твърдят литовски официални лица. Други европейски държави вероятно ще последват примера още следващата седмица, заяви западен дипломат.

Според западни служители изтеглянето на руските сили от околностите на Киев до голяма степен е приключило и е малко вероятно украинската столица да бъде пряко атакувана в обозримо бъдеще, тъй като руските военни се пренасочват към региона на Донбас.

Тези служители смятат, че около 29 от 125-те батальонни тактически групи на Русия са били изведени от строя след седмици на интензивни боеве. Тези части ще трябва да попълнят личния си състав, преди да бъдат пренасочени към Източна Украйна - процес, който според официалните лица може да отнеме до един месец.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, заяви, че войната навлиза в критична фаза, тъй като Русия се подготвя за офанзивата си за превземане на Донбас.

Изтеглянето на Русия от Северна Украйна ще позволи на Москва да се съсредоточи върху завземането на целия Донбас и да се опита да обкръжи големия украински военен контингент там. Тежки сражения продължиха в сряда южно от източноукраинския град Изюм, в Харковска област, докато руските сили се опитваха да пробият и да се свържат с руските войски, които се опитваха да настъпят на север от Мариупол. Трима украински цивилни загинаха в сряда при обстрел в град Балаклия край Изюм, съобщиха местни власти. Други четирима души са загинали при руски обстрел в град Вугледар в Донецка област, съобщават от областната администрация.

През февруари Русия призна за независими т.нар. Донецка и Луганска народни републики - марионетни региони, които бяха създадени чрез интервенцията на Москва през 2014 г. Претендираните от тях граници включват две трети от Донецка и Луганска област, които бяха контролирани от Киев преди началото на войната.

„Основните усилия на противника са насочени към подготовката на настъпление за установяване на пълен контрол над Донецка и Луганска област", заяви Генералният щаб на Украйна в сряда. Украинските сили в южната част на Херсонска област са завзели четири села, като са изтласкали руските сили по-далеч от големия град Кривий Рих, родния град на Зеленски, добавиха военните.

Кметът на град Рубижне в Луганска област, където някои квартали бяха превзети от руските сили, е преминал на друга страна и сега работи с окупационните сили, съобщи регионалното правителство. Кметът, Серхий Хортив, публикува видеоклип, в който повтаря руските пропагандни тези за войната. В друг район под руски контрол, град Вовчанск в Харковска област, кметът е заснет под руски арест да казва „Слава на Русия", показват видеоклипове, публикувани от прокремълски канали в социалните мрежи.

През нощта Русия нанесе серия от ракетни удари, като отново се насочи към складове за гориво, за да лиши украинските сили от гориво. Междувременно украинските екипи за разминиране продължиха да отстраняват невзривени боеприпаси, противопехотни мини и капани, оставени от руските сили в освободените райони, включително град Буча, където след изтеглянето на руските сили бяха открити масови гробове и тела на улицата, което предизвика обвинения във военни престъпления.

В сряда папа Франциск изрази съжаление за убийствата на цивилни граждани в Украйна, особено в Буча. По време на седмичното си публично обръщение във Ватикана той вдигна разкъсано украинско знаме от Буча и го целуна.

„Все по-ужасяващи жестокости, дори срещу цивилни граждани, жени и безпомощни деца. Те са жертви, чиято невинна кръв крещи към небето и умолява", каза папата.

Папа Франциск неведнъж е призовавал за прекратяване на войната и е изразявал съжаление за страданията на Украйна, въпреки че не е посочвал Русия като агресор.

В сряда Зеленски заяви пред ирландски депутати, че ударите по съоръженията за гориво, нанасяни в момент, в който украинските фермери започват пролетната сеитба, целят да разрушат гражданската инфраструктура на страната и да предизвикат повсеместен глад.

„За тях гладът също е оръжие, оръжие срещу нас, обикновените хора, като инструмент за господство", каза той в обръщение към членовете на ирландския парламент, последното от поредицата речи пред международни законодателни органи.

Зеленски заяви, че недостигът на храна, причинен от руските атаки срещу украинското селско стопанство и блокадата на пристанищата на страната, ще се усети по целия свят и особено в Северна Африка, която традиционно разчита на украинска пшеница.

„Ще има недостиг на храна и цените ще се повишат", каза той. „Това е реалност за милиони хора, които са гладни и ще им бъде по-трудно да изхранват семействата си".

Докато руската армия се изтегляше от север, за да се съсредоточи върху изтока, висш командир окачестви този ход като край на успешна фаза в бойните ѝ операции. Генерал-полковник Александър Лапин, командващ Централния военен окръг на Русия, заяви по време на церемония по връчване на медали, че първата фаза на това, което Москва нарича своя специална военна операция, е приключила успешно.

„Войниците, сержантите и офицерите демонстрираха устойчивост, смелост и доблест при изпълнението на мисията си", каза генерал Лапин, докато руските официални лица продължаваха да отричат съобщенията за масово избиване на украински цивилни в градовете край Киев, които до миналата седмица бяха окупирани от руските сили.

Във вторник Зеленски се обърна към Съвета за сигурност на ООН, като заяви, че Русия трябва да бъде отстранена от него или той да бъде разпуснат, след като предупреди, че новоразкритите зверства след изтеглянето на руските сили край Киев може да са по-лоши от тези в Буча.

„Трудно е да се намери военно престъпление, което окупаторите да не са извършили", заяви Зеленски по време на виртуална среща в залата на Съвета в Ню Йорк.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд заяви, че Министерството на правосъдието на страната  помага на чуждестранни прокурори да съберат доказателства за възможни военни престъпления в Украйна.

„Видяхме мъртвите тела на цивилни граждани, някои от които с вързани ръце, разпръснати по улиците. Видяхме масови гробове", заяви Гарланд в сряда. „Светът вижда какво се случва в Украйна. Министерството на правосъдието вижда какво се случва в Украйна“, добави той.

Междувременно американското министерство на правосъдието обвини руския олигарх Константин Малофеев в нарушаване на санкциите, наложени срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. Според американското ведомство той е финансирал руснаци, които насърчават сепаратизма в Крим.

Въпреки забраната за американски граждани да работят или да имат общ бизнес с Малофеев, той е назначил американски телевизионен продуцент, който да работи за него в Русия и Гърция и се е опитал да купи телевизионна мрежа в България, заяви американската прокуратура, цитирана от AP. Джак Ханик, който е бивш служител на телевизиите CNBC и Fox News, беше арестуван миналия месец заради това, че е работил за Малофеев като телевизионен продуцент, отбелязва американската агенция.

Днес главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд каза, че властите са прекъснали и глобална злонамерена компютърна мрежа, известна като „ботнет“, която е контролирана от руското военно разузнаване, предаде Ройтерс.

„Министерството на правосъдието ще продължи да използва всичките си правомощия, за да търси отговорност от руски олигарси и други, които се опитват да избегнат американските санкции“, каза Гарланд пред журналисти във Вашингтон.

Миналия месец министерството създаде федерална работна група „Клепто кепчър“ ("KleptoCapture"), която е ангажирана с изпълняването на санкциите срещу финансите на руски олигарси, за да бъде засилен натискът срещу Русия за прекратяване на инвазията в Украйна, припомня Ройтерс.

А във вечерното си видеообръщение към нацията, разпространено рано в четвъртък, украинският президент Володимир Зеленски призова демократичния свят да се откаже от руския петрол и заяви, че невъзможността бързо да бъде договорено ембарго струва украински животи, съобщи Ройтерс.

Той каза още, че ще продължи да настоява руските банки да бъдат напълно изключени от международната финансова система.

Украйна иска санкции, които са достатъчно икономически разрушителни за Русия, за да сложат край на войната, и обвинява някои страни, че все още слагат приоритет на парите пред убийствата на цивилни, които Западът осъжда като военни престъпления.

„Моята цел е да бъде наложено ембарго на доставките в Русия на технологии, оборудване, минерали и руди и редкоземни елементи с двойна употреба и така да се сложи края на производството на оръжия в Русия", каза украинският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 3
Frosty
преди 1 година
ватников/салатников, ти сега да не дезертираш в Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ахаа, значи НАТО е виновен, че няма места в детските градини в София?? Еййй, кажи честно, как ви намират кандидат копейниците, такова отсяване по нисък интелект как се прави? То бива липса на акъл, ама вие сте шампиони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
юрист
преди 1 година
Последната снимка цепи мрака- така, значи- върху старата къща няма знак зет, но мпс-то е нашарено с големи букви зет= т.е. то е движимата собственост, която руснаците считат за актив и върху която са сложили полунацисткият си знак... Та- какво беше- руснаците не грабили цялата движима и недвижима собственост на цивилното украинско население, ли... В окото ми да плува корабче;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Тия опорки на опашката за наливен компот! Българите пак сме си 9 милиона +, просто над 3 милиона избраха да живеят по Белия свят (за който и всеки руски opк драпа). Така е по Белия свят, всеки избира как и къде да живее, работи и пътува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
baba_meca
преди 1 година
Редуцирането на населението може би има връзка с това, че откакто сме в НАТО, места в детските градини няма, а места за *** и стриптизьорки колкото щеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 8
Hahoto2
преди 1 година
Какво значи редуцират? Ние сме част от Европейския съюз, няма граници имаме равни работни права в цяла Европа. Това, че нашите управници са корумпирани, това че няколко олигарха задушават с пипалата си държавата, няма нищо общо с НАТО и редукцията на населението. Хората са СВОБОДНИ ДА ИЗБИРАТ - къде и как да продължат живота си, в Каспичан, Залцбург или Намур.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
baba_meca
преди 1 година
Нашата армия е НАТОвска т.е. населението го отнася. Иначе за БГ- откак сме в НАТО, успяха да редуцират населението с към 3 мил.... без военни действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 7
Hahoto2
преди 1 година
Не обиждай украинската армия, тя показа висок героизъм и храброст, хладнокръвие, решителност, стоицизъм и стоманена воля. А сега си помисли, какво ще ти препоръча нашата армия в аналогични условия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Oбичам България
преди 1 година
Разбираш я стратегията и войната. Сигурно и правилата за шах не знаеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
baba_meca
преди 1 година
Много е зле тази украинска армия- не може да защити населението си...Всъщност тя- украинска армия ли е или НАТОвска?, че май защитата на населението въобще го няма в нейните приоритети ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още