IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Урсула фон дер Лайен: Българският план за възстановяване е изключителен

Планът за възстановяване и устойчивост ще финансира промяната в България, коментира председателят на ЕК

11:50 | 07.04.22 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българският План за възстановяване и устойчивост е забележителен. Инвестициите трябва да идват с реформи и пари се отпускат, както подобава на един добър договор. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е в България, за да представи оценката на ЕК на Плана за възстановяване и устойчивост на България по линия на NextGenerationEU. След срещата си с премиера Кирил Петков тя потвърди, че ЕК дава зелена светлина на българския план за възстановяване.

Урсула фон дер Лайен не спести похвалите си и нарече плана "изключителен", защото 60% от него са в подкрепа на зеления преход. Тя подчерта, че това се отнася до декарбонизация, генериране на енергия от възобновяеми източници на енергия, преформатиране на електрическия пазар, инвестиции в умни технологии, интерконекторни връзки с Румъния и Гърция за диверсифициране на енергийните доставки.

„6,3 млрд. евро са 10% от БВП на България. Свършена е много работа, зад себе си имате Комисията“, коментира Урсула фон дер Лайен подготовката на плана, с който България ще получи безвъзмездни средства по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Председателят на ЕК заяви, че се надява иновацията в Европа да се случи. „Тя е изключително голям актив в един бурен свят, където всичко изисква инвестиции. Нашият голям план е 800 млрд. евро, които ще се използват за преоформянето на нашия континент след края на пандемията“, заяви фон дер Лайен и напомни, че с NextGenerationEU Европа има Зелена сделка, която освен чиста енергия е и сигурна и независима енергия, „важна за климата, но и за нашата независимост“.

Тя подчерта, че с дигитализацията „ще направим нашите общества много по-силни и устойчиви".

Урсула фон дер Лайен похвали България и за подкрепата за добросъседските отношения в региона и потвърди, че сега е времето Северна Македония и Албания да се присъединят към Европейския съюз. По думите ѝ „темата за опазване на малцинствата е ключова и стойностна за нашите съседи“.

„Планът за възстановяване и устойчивост е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България". В това увери премиерът Кирил Петков след срещата си с фон дер Лайен.

Той подчерта, че планът, който е в размер на над 12 млрд. лева, близо 10% от нашата икономика, ще помогне на България да се трансформира.

По думите му планът гарантира енергийната сигурност на България, предвижда реформи в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията и провеждането на обществените поръчки. Специален акцент в него се поставя на инвестициите в жп транспорта, където са предвидени 62 нови влака и нови градски железници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivel
преди 1 година
Не сакаме да я видиме Македоняията у еуропската уния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
khao
преди 1 година
макетата ще ни обявят война? хахахах, бъди сериозен, моля те! Ако има някой от съседите който можем да бием са точно те!Като гледам политиците ни и как настройват обществото, май точно това искаме... или може би по правилното е, друг го иска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Един Българин
преди 1 година
Ами защото както са тръгнали война ще ни обявят след още 10 години, а до тогава студена война в ЕС. Да си учат децата колко сме лоши и да си изграждат държава и общество на принципа на противопоставяне с България. Това ли искаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 1 година
а защо трябва да спираме макетата ? Те са наши хора, нека влезна в европския юнион!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
serafima
преди 1 година
Ето къде е заровено кучето: "Урсула фон дер Лайен похвали България и за подкрепата за добросъседските отношения в региона и потвърди, че сега е времето Северна Македония и Албания да се присъединят към Европейския съюз." А ние за Албания се съгласихме безусловна. Това ако не е дипломатична принуда какво е? По правилото на моркава (твърде бързо приемане на Плана, след като го връщаха толкова бързо, тоест съвсем формално), следва пръчката - да "кандисаме" за макетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
andy
преди 1 година
Тихо! На робите не е позволено да говорят! Полага им се само допълнителна доза вазелин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 1 година
На субстанцията, каквато ти не притежаваш - мозък. Затова и целия ти коментар, както и на всички копейници, когато не разбирате за какво се говори, са от тоя сорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
andy
преди 1 година
Само се чудя, тези двамцата на снимката на какви ли субстации са?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още