IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългият спад на имотния пазар в Китай прави предприемачите несигурни за бъдещето

Историческият бум на имотната индустрия приключи, пазарът ще се влоши преди да се подобри, твърдят анализатори

18:12 | 17.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След като преминаха през тежък спад на имотния пазар, оцелелите китайски строителни компании прогнозират съвсем различно бъдеще спрямо тежките си дни от миналото, пише Wall Street Journal.

Миналата седмица най-малко двадесет китайски имотни компании, чиито акции се търгуват в Хонконг, не успяха да обявят одитирани финансови резултати за 2021 г. до крайния срок 31 март, става ясно от данни на CreditSights, Nomura и от преглед на подадени до борсата документи. Компаниите, които все пак успяха да го направят, обрисуваха мрачна картина на предизвикателствата, пред които са изправени, в момент, когато продажбите на нови жилища продължават да наваляват, продажните цени се сриват, а привличането на финансиране остава трудно.

Ю Лиан, президент на гиганта China Vanke, се извини на акционерите в компанията за слабите ѝ резултати миналата година и ги нарече „сигнал за пробуждане“. Нетната печалба на Vanke е намаляла с 46% едва за трети път от листването ѝ през 1991 г. заради намаляване на стойността на някои проекти.

Ю се разкая за преследването от компанията на висок растеж в миналото, който по думите му довел до някои „агресивни инвестиции със свръхоптимистична оценка на пазара“. Той обеща да поправи нещата, да постигне стабилност и да предпази компанията от „неоснователни и агресивни нагласи“.

Vanke е сред строителните компании, които осъзнаха, че историческият имотен бум, който продължи над две десетилетия, приключи и пазарът може да се влоши преди да се подобри, казват имотни анализатори. Над десет китайски имотни компании са спрели плащания по доларовия си дълг от миналата година насам, а други вероятно ще ги последват.

Въпреки усилията на правителството за разхлабване на ипотечното кредитиране, премахване на ограничения за покупките на жилище и намаляване на първоначалната вноска за купувачите на жилища, имотният сектор в Китай не успява да се възстанови от ограниченията на правителството за строителните компании с прекомерни дългове и от забавянето на икономиката.

Имотните компании от топ сто в страната са регистрирали спад с 53% на продажбите през март спрямо същия месец година по-рано, показаха данни на China Real Estate Information Corp. Това е девети пореден месец на спадове и най-рязкото свиване за индустрията от началото на забавянето миналото лято.

Китай се бори с нови вълни на заразени с варианта омикрон на COVID-19 от март насам и големи градове, включително Шънджън и Шанхай трябваше да наложат блокади и да затворят бизнеси, за да сдържат разпространението на силно заразния вирус и да проведат масово тестване на местните жители. Това допълнително засегна нагласите на потребителите и желанието на хората да купуват жилища.

Сред строителните компании, които пропуснаха срока за обявяване на годишните си отчети, бяха China Aoyuan Group, която заяви, че ограниченията заради COVID-19 са причината за забавянето, и Sunac China Holdings, чиито ликвидни проблеми се увеличиха през последните месеци. Одитори се оттеглиха от редица компании, което ги накара да публикуват неодитирани резултати, за да избегнат спиране на търговията с акциите им.

Предвид проблемите на индустрията в последно време компаниите, които публикуваха одитирани финансови резултати, сигнализираха, че се справят относително по-добре от тези, които не успяха да обявят отчетите си.

Повечето компании, които обявиха резултати, отчетоха резки спадове в покупките си на земя през второто полугодие на 2021 г., както и по-нисък обем на продажби и по-ниски средни продажни цени.

Country Garden Holdings, една от най-големите строителни компании в страната по обем на договорените продажби, е придобила 42 терена между юли и декември миналата година спрямо 219 терена през първото полугодие, когато пазарът все още процъфтяваше.

Забавянето не показва признаци на отслабване. През първите три месеца на тази година обемът на продадените земи в 300 китайски града е намалял с 60% спрямо същия период на 2021 г. и само 30 на сто от имотните компании в топ сто са придобили терени, сочат данните на CRIC. Спадът означава, че строителните компании ще имат по-малко проекти за продажба в бъдеще.

Много строителни компании не изпълниха също годишните си цели за договорени продажби на апартаменти и не публикуваха нови цели за настоящата година. Редица компании повториха водещия принцип на китайското правителство, че „жилищата са за живеене, не за спекулация“ и плана му да даде приоритет на стабилността на цените на терените и на жилищата.

Zhenro Properties Group, по-малка строителна компания, която е изправена пред ликвидни предизвикателства, заяви, че очаква имотният сектор на остане под натиск през 2022 г. Поради това тя се опитва да ускори продажбите и набирането на средства. Компанията полага усилия и да издейства от кредиторите си удължаване на крайните срокове за някои заеми и разрешаване на нови заеми.

Сяо Юнсян, старши анализатор в Tongce Research Institute в Шанхай казва, че китайските власти са стигнали твърде далеч в политиките си за намаляване на дълговете и са тласнали много компании до ръба. Забавянето принуждава китайските строителни компании и да променят бизнес моделите си, които преди им носеха бърз ръст на оборотите за сметка на висок дълг, като сега залагат на по-бавен растеж и малки маржове на печалбата.

„В този процес със сигурност ще има болезнени периоди“, допълва Сяо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още