IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военният министър: Работим по няколко опции за новите F-16

Решението трябва да бъде взето най-късно до 2 месеца, каза Драгомир Заков

18:02 | 07.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Има няколко опции, върху които работим. Така министърът на отбраната Драгомир Заков коментира темата за покупката на нови осем бойни самолета F-16 от Съединените щати. Той бе изслушан в парламентарната Комисия по отбрана.

„Няма как да вляза в детайли“, добави той, цитиран от БНТ. Той обаче загатна, че са обсъждани опции за лизинг и втора употреба. „Към момента цена няма, Конгресът е гласувал максималният пакет, дали ще махаме въоръжение, дали ще работим по видове пакети, това е въпрос на разговори с американската страна. Очакваме да бъде проявена и някаква гъвкавост“, каза Заков и добави, че това е шанс за българските ВВС.

Припомняме, че преди дни Държавният департамент на САЩ одобри по принцип продажбата на още 8 бойни самолета F-16 Block 70 за България на обща стойност почти 1,7 млрд. долара, обяви Министерството на отбраната на страната.

Местната Агенция за сътрудничество в отбраната (Defense Security Cooperation Agency), която е част от Пентагона и през която минават продажбите на въоръжение, е издала сертификата, с който указва на парламента във Вашингтон, че такава сделка е възможна.

По данни на Ройтерс става дума за чисто нови самолети, което значи, че България може да очаква да ги получи някъде след 3-4 години. 

От военното министерство коментираха, че очакват да получат конкретно предложение и ще започнат преговори. Ако придобием и вторите 8 самолета, тогава ще имаме необходимата ни пълна ескадрила изтребители.

Българските ВВС трябва да запазят способностите си. Това е задължително. Ние не може да си позволим да загубим способности във ВВС. Как това ще бъде постигнато вече е въпрос на решение, отговорно решение, което трябва да се вземе много бързо. Не случайно го поставих. Ние сме вече в период, в който това решение започва да се оформя и трябва да бъде взето наистина през следващите седмици най-вероятно или не повече от 2 месеца”, подчерта Заков, цитиран от Нова телевизия.

Относно мините в Черно море той увери, че Военноморските сили (ВМС) провеждат регулярни дейности по наблюдения. ВМС имат и съответните способности за прочистване също така и то с относително съвременна техника. „Имаме един доста сериозен капацитет както за наблюдение, така и за предотвратяване на инциденти”, каза Заков. Най-големият проблем с тези мини е, че са трудно откриваеми, особено нощно време - те не отразяват на практика светлина, поради спецификата на покритието си. "Така че това е единственият риск, но отново ще кажа – има сериозно наблюдение в българските териториални води, включително и в Румъния и в Турция. Така че трите крайбрежни държави-членки на НАТО обменят постоянно информация по темата”, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
forexar
преди 2 години
Добре - купуваме военни машини за подобряване на боеспособността, но защо купуваме и преговаряме за остарели самолети? Ако ще купуваме 8 стари самолета вместо 5 нови F-35 примерно, не е ли по-добре да купим 100 етажерки от първата световна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Petar2015
преди 2 години
Въпросът започва да звучи като предрешен. Жалко. Тези милиарди, дето ще профукат можеха да променят животите на много българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"Ние не може да си позволим да загубим способности във ВВС"...а защо си загубихме способностите ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още