IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лорер: Може да оттеглим и двамата кандидати за управител на БНБ

Скоро „Продължаваме промяната“ ще стане партия, каза министърът на иновациите и растежа

18:48 | 07.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Даниел Лорер. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Даниел Лорер. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Управляващата коалиция може в крайна сметка да оттегли и двамата кандидати за управител на Българската народна банка (БНБ). Това стана ясно от интервю на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер пред bTV. Коментирайки казуса с избора на управител на БНБ, той каза, че горната теза е възможна опция. В момента управляващата коалиция има двама кандидати - Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ и Любомир Каримански от „Има такъв народ“. 

Що се отнася до напрежението в коалицията заради двете кандидатури, Лорер коментира, че това се случва, защото всичко се случвало пред камерите. „В коалицията се караме, но продължаваме заедно напред, като всяко семейство", каза той.

Лорер коментира и казуса с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. „Г-жа Митрофанова ще трябва да работи доста усърдно, за да остане у нас, заяви министърът по иновациите и растежа. В сряда вицепремиерът Асен Василев обяви, че решение дали тя ще бъде обявена за „персона нон грата" ще има до края на деня, но после стана ясно, че кабинетът не е обсъждал такъв въпрос.

„Всички нейни действия подтикват България към действия срещу Русия“, каза Лорер. Според него в последно време тя е извършила доста недопустими за дипломат изказвания и действия.

Той коментира и друга „гореща“ тема от последните дни – интеграционния процес на Република Северна Македония към ЕС. Лорер обяви, че „Продължаваме промяната" няма да направи компромис с интересите на България, що се отнася до ветото за членството на Северна Македония в ЕС. По думите му председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не е притискала България да прави нещо срещу националните си интереси по тази тема. Според него Фон дер Лайен е отправила едно послание с днешното си посещение в България - правителството е свършило изключителна работа, а предвидените средства в Плана за възстановяване и устойчивост ще е мотор за възстановяване на икономиката.

„Сигурността на Западните Балкани е сериозна тревога за Европа. Затова Европа настоява техният процес да започне, но двустранните отношения между София и Скопие слагат спирачка. Така или иначе обаче Северна Македония има поне десет години да се присъединява в ЕС", обобщи Лорер. „Никой не притиска България да направи компромис с интересите си", бе категоричен Даниел Лорер.

„Продължаваме промяната" съвсем скоро ще стане партия, каза още Лорер. Преди последните избори „Продължаваме промяната" беше представена като проект за управление на България, а в самия вот формацията се яви с регистрациите на партиите „Волт" и „Средна европейска класа". Коалицията спечели изборите и успя да сформира коалиционно правителство заедно с БСП, „Има такъв народ" и „Демократична България". Лорер отказа да коментира дали партията ще се казва „Продължаваме промяната" и обеща подробности скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
redcretin
преди 1 година
Новата партия "Цял живот промяната" - да лапат докато са живи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Най-после добра идея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Нормален процес.И от двамата не става нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още