IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навършват се 30 години от първата борсова сесия в България след промените

Първата сесия на Софийска фондова борса е проведена на 8 април 1992 г., а първата официална сделка е със 7 акции на тогавашната "Балканбанк"

11:47 | 08.04.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

На 8 април 2022 г. се навършват 30 години от проведената първа борсова сесия в новата икономическа история на България, съобщават от Българската стопанска камара (БСК).

„Тези 30 години не бяха леки и капиталовият пазар измина своя труден път на развитие - смениха се различни поколения експерти, брокери, емитенти, инвеститори и институции, но всеки един от тях даде своя принос за надграждане на постигнатото във времето, за да придобие борсата и българският капиталов пазар днешния си облик“, посочва се в съобщението, подготвено от Жечко Димитров, изпълнителен директор на „СФБ Капиталов пазар“ АД (правоприемник на „Софийска фондова борса“).

„Работата за развитието на капиталовия пазар в България е отговорност за всички – емитенти, посредници, инвеститори, експерти на фондовата борса и „Централен депозитар“, работодателски и професионални асоциации и неправителствени организации, но и главно на държавата. Тя трябва най-накрая да разбере необходимостта от капиталовия пазар и неговото място във финансовата система на съвременната държава“, посочва Димитров.

“Борсата може и трябва да е мощен инструмент за осигуряване на финансиране за българските предприятия, възможност за осигуряване на алтернативни инвестиции за българските граждани, врата за българските високотехнологични компании към международните пазари“, казва още той.

История на българския капиталов пазар

За начало на акционерното дело в България се счита 1862 г., когато в Цариград е регистрирано "Параплувно търговско дружество Провидение" с капитал 12500 турски лири. През 1896 г. във Варна е учредено "Българско търговско дружество", а на следващата година в Цариград "Българско заемателно дружество". До Освобождението са създадени общо 11 акционерни дружества.

На 1 февруари 1912 г. Народното събрание приема Закон за борсите (обнародван в ДВ бр.48/29.02.1912 г.). Софийска фондова борса е учредена на 28 юли 1914 г., но реално борсовата търговия започва официално на 20 януари 1918 г., след края на Първата световна война.

С указ от 25 май 1915 г. е приет правилник на Софийска фондова борса (обнародван в ДВ бр.120/1 юни 1915). Поканени са всички емитенти на ценни книжа - банки, производствени и търговски дружества да се регистрират за участие във фондовата търговия.

Софийска фондова борса е закрита и национализирана на 27 декември 1947 г. с промяна в чл. 45 от Закона за банките, като цялото имущество по право преминава безвъзмездно върху държавата. При БНБ се учредява служба, която е трябвало да продължи дейността на борсата по правилник, изработен от банката.

През 1987 г. е приет Правилник за стопанската дейност, с който се дава право на предприятията да издават облигации и други ценни книжа. С влизането в сила на Указ 56 през 1989 г. възникват и първите акционерни дружества (АД) в новата икономическа история на България. От регистрираните 92 дружества повечето са от сферата на банковото дело като резултат от преобразуването на окръжните и районните клонове на БНБ в универсални търговски банки.

През 1990 г. са регистрирани нови 63 акционерни дружества, като най-голяма част от тях са преобразувани търговски обекти от областта на туризма в самостоятелни дружества по решение на Комитета по туризъм.

През 1991 г. влиза в сила Търговският закон и възникват нови 298 акционерни дружества, като почти половината от тях (138) са преобразувани държавни фирми главно от системата на промишлеността. Към края на 1992 г. общият брой на регистрираните дружества е 603.

През 1992 г. беше приет Законът за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОП) и започна подготовка за провеждане на масова приватизация.

Първата борсова сесия на Софийска фондова борса е проведена на 8 април 1992 г., в заседателната зала на тогавашната сграда на Българската стопанска камара на ул. "Алабин" 16-20. Тя е проведена на принципа на аукциона – с наддаване за предложените акции. Първата официална сделка е със 7 акции на тогавашната ТБ „Балканбанк“ АД.

Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Нека си пожелаем СОФИКС на 2000! Тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още