IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ прекратиха нормалните търговски отношения с Русия и Беларус

Конгресмените и сенаторите одобриха петролното ембарго за Русия, на страната се падат около 8% от вноса на петрол в САЩ през 2021 г.

21:32 | 07.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<div style="clear:both;">
	<em>Снимка: Eric Lee/Bloomberg</em></div>
Снимка: Eric Lee/Bloomberg

В четвъртък Конгресът на САЩ гласува с огромно мнозинство за отнемане на нормалния търговски статут на Русия със САЩ и за забрана на вноса на руски газ, петрол и въглища, с което САЩ и техните съюзници засилват икономическите си мерки, за да накажат правителството на руския президент Владимир Путин заради инвазията в Украйна. 

Новото законодателство поставя Русия и Беларус, в която са настанени руски войски, в една и съща категория с държави парии като Северна Корея и Куба. Отделен законопроект за забрана на изкопаемите горива кодифицира изпълнително действие, предприето от президента Джо Байдън миналия месец.

По-рано законопроектът бе приет от Сената на САЩ като поредната мярка от усилията на американското правителство да изолира икономически и да накаже Кремъл за нападението над Украйна, предава Bloomberg. Законодателството, което бе прието единодушно от всичките 100 члена на камарата, забранява вноса на петрол, газ, въглища и други енергийни продукти от Русия. Това става близо месец, след като президентът Джо Байдън подписа указ, разпореждащ на практика същите мерки.

Документът издига в статут на закон указа на Байдън, което ще направи по-трудно за следващ президент да го отмени.

Забраната за вноса на енергоносители бе одобрена незабавно след приемането на закон, с който Русия се лишава от статута на „най-облагодетелствана нация" в търговията със САЩ. 

И двете мерки получиха широка двупартийна подкрепа и сега се отправят към бюрото на Байдън за очаквания му подпис.

„Това е още едно затягане на примката около Владимир Путин и ние ще го накараме да си плати", заяви преди гласуването демократът от Орегон Ърл Блуменауер, който е съавтор на търговския закон.

Представителят на републиканците от Тексас Кевин Брейди заяви, че законът „ще спре финансирането от страна на американските долари за кръвопролитията на Путин".

Търговският законопроект позволява на САЩ да налагат големи увеличения на митата за стоки от Русия и Беларус. Съгласно законодателството митата върху желязо и някои стоманени продукти могат да бъдат увеличени от 0% на 20%. Според съветник на демократите в Сената шперплатът може да бъде обложен с 50%, а някои реактивни двигатели - с 35% мито върху вноса. Байдън вече забрани вноса на руски продукти като водка, морски дарове и промишлени диаманти.

Документът беше приет от Сената с рядко срещано поименно гласуване със 100:0 гласа. Камарата на представителите го одобри с 420-3 гласа, като републиканците Мат Гетц от Флорида, Марджъри Тейлър Грийн от Джорджия и Томас Маси от Кентъки бяха единствените, които не гласуваха.

Сенатът прие о забраната за добив на нефт единодушно. В Камарата на представителите към Гетц, Грийн и Маси се присъединиха републиканците Дан Бишъп от Северна Каролина, Анди Бигс и Пол Госар от Аризона и Чип Рой от Тексас, които гласуваха против, както и демократите Илхан Омар от Минесота и Кори Буш от Мисури.

Според Администрацията за енергийна информация ако се включат суровият петрол и всички други петролни продукти, като например необработен мазут, който може да се използва за производство на бензин и дизелово гориво, на Русия се падат около 8% от вноса на петрол в САЩ през 2021 г.

Търговският законопроект беше забавен в Сената с около седмица поради задържане от страна на сенатор Ранд Пол, републиканец от Кентъки, заради формулировката на разширяването на Глобалния закон за отчетност на човешките права "Магнитски", който е включен в законопроекта. Други пререкания между сенаторите също забавиха действията. В крайна сметка законодателите постигнаха споразумение след седмици на пазарлъци.

Така разпоредбата ще упълномощи администрацията на Байдън да наложи допълнителни санкции на руски служители заради нарушения на правата на човека. Пол искаше законът, който е кръстен на руския адвокат, починал в ареста след разследване на данъчни измами, да бъде по-конкретен по отношение на видовете нарушения, които биха предизвикали санкции. Той се съгласи да спре да блокира законопроекта, след като постигна компромис с лидерите на Сената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Аз лично не очаквам Китай или Индия да се поставят в над 10% енергийна зависимост от Русия като много добре знаят,че е непредвидима :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Сега Русия ще трябва да натиска други страни например Китай и Индия да им шитне излишъка който ще "артисва" от ЕС и САЩ. Дали обаче те ще искат ? Ако пък поискат това означава,че на други държави ще им "артисва" петрол и газ които до момента са продавали на Индия и Китай. Те също ще искат да продават на някой :) Аз лично шортя газ и петрол и ще продължа да си държа позицията. Очаквам цени под 70 долара за барел само до 2-3 месеца. Русия между другото прави невъобразими глупости ! Най-богатата държава на ресурси в света и тя вместо да прави икономика и средна класа се занимава с войни , бомби , ракети и куп глупости а няма един елементарен собствен компютър. Просто е върха на сладоледа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Пак ли бе, смeшници? Не го ли спряхте и преди... ама после пак го разрешихте и започнахте да купувате като бесни, щото се скофтиха нещата? Да видим колко ще изкарате тоя път - или пак ще се молите на Мъдуро - и той пак ще ви каже да го фанете за онова, дето е комплект с мъдурите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още