IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли Г-20 безсилна?

Ако това се случи, Вашингтон спешно ще трябва да намери други начини да си сътрудничи с развиващите се пазари

12:20 | 10.04.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През последното десетилетие геополитическият клуб, известен като Групата на двадесетте (Г-20), изглеждаше като идея, която е достойна, но e в упадък, пише Джилиън Тет за Financial Times.

По време на финансовата криза от 2008 г. групата (която представлява 80% от световната икономика) за кратко получи слава и значимост, като изработи колективен отговор за потушаване на кризата. Оттогава тя подкрепя разумни реформи в области като финансовото регулиране.

Но клубът е толкова голям и управляван чрез консенсус, че стана тромав. И неговите срещи - и комюникета - са склонни да бъдат болезнено скучни, особено когато са замесени финансовите министри.

Това обаче вече не е така. На 20 април финансовите министри от Г-20 трябва да се срещнат във Вашингтон. В момента обаче избухва пикантна драма от типа, който е по-обичайно да се види в гимназиална столова.

В сряда Джанет Йелън, министърът на финансите на САЩ, заяви на Конгреса, че „няма да участваме в срещи на Г-20, ако руснаците са там“. Това е в знак на протест срещу нахлуването на Москва в Украйна и означава, че Йелън може да бойкотира събитието на 20 април.

Това е много „неловко“ - както би казал тийнейджър - за Индонезия, която в момента заема ротационното председателство и по този начин решава кого да покани и кого не. Няма официални учредителни правила на Г-20, която беше създадена през 1999 г. Но досега се приемаше, че член може да бъде изключен само ако всички останали се обединят срещу него.

В крайна сметка това се случи преди с по-ексклузивния клуб на седемте. През 1998 г. Г-7 прие Русия в своите редици, създавайки Г-8; но през 2014 г. седемте членове-основатели се обединиха, за да я изключат след инвазията в Крим.

Но проблемът за Индонезия е, че някои членове на Г-20, включително Китай, не искат в момента да превръщат Русия в „призрак“. А руският президент Владимир Путин очевидно иска да присъства на срещата на високо равнище на Г-20 по-късно тази година.

За да уталожи спора, индонезийското правителство може да се наложи да отмени общото комюнике на 20 април. Но това ще направи Г-20 да изглежда безсилна. „В сравнение с жизненоважната си роля в световната финансова криза Г-20 и различните й разклонения сега трудно могат да функционират като ключовия клуб за глобално сътрудничество предвид кибернамесата, войната, възможните престъпления срещу човечеството и общата борба между суперсилите“, казва Пол Тъкър , бившият британски централен банкер, който има предстояща книга по тези въпроси.

„Това не отрича факта, че Г-20 е полезен форум… но няма да е лесно, защото изисква известна степен на искреност, доверие и надеждност“, добавя той. Както отбелязва по-откровено един бивш финансов министър: „Г-20 може да отмре“.

Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Импо, ти като "разбирач" на световната икономика я ми разясни защо държава, която има куп природни ресурси и най-голяма територия в света има БВП по-малък от споменатата Италия, при 2 пъти по-голямо население? И след като го измислиш имам и втори въпрос. Как са руските ти "инвестиции"? Затова ли си доста по-злобен от обичайното напоследък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
само за майдана са похарчени 6 милиарда долара ... по думите на Нюланд ... оттам досега за осем години америка е изсипала още три пъти по толкова ... и не за строежи на заводи , училища и болници , които се строяха по време на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Напълно съзнателно ще изхвърлим доставките на Мордор от ЕС и Белия свят, за да не може един престъпник да храни военната си машина и да върши убийства, да краде земя и да разрушава домове. И напълно осъзнаваме, че това си има цена, но никоя цена не е толкова висока,колкото да убиват децата ни. Мазна твар, отивай да плашиш гаргите другаде, че ако не храним убиеца, щяло да ни е скъпо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И къде са натрупаните оръжия от САЩ в Украйна? Самолети, хеликоптери, ракети, танкове, бронетранспортьори, ПВО, къде са? Толкова сте елементарни копейнишките тpoлищаци, че и дете на 9 години има повече мозък от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
не си спомням Русия да се е юрнала да трупа оръжия и бази в Мексико например ... явно е валидно само в едната посока .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Пърчо - още нито една друга държава не е казала, че няма да участва. Който не иска - да не ходи. Г-20 ще стане Г-8. Или пък ще закрият тота Г-20. то се вижда кой има смешна икономика - половината свят захвърли доларът - а САЩ налагат уж санкции на Русия, ама и се молят за торове, петрол и т.н. В ЕС пък икономистите казват, че отказът от руски газ, ще върне Германия икономически в 45-а година. Я ми кажи глyпаво тeлe - ако в Италия възкръсне Дуче и върне фашисткият режим, и целият свят възмутено наложи пълна блокада на Италия и дори я обгради със стена - и я превърне в Северна Корея, някой дето не следи новините, изобщо ще разбере ли по промяната в жизненият си стандарт? Щото в случая хората в цяла Европа и не само - усетиха санкциите срещу Русия по собствените си изтънели джобове... а Русия дори още не е наложила реални контрасанкции !!!! Ти разбираш от икономика и финанси, колкото папуaс-кaнибал от квантова механика... ама си на всяка манджа мерудия, сулю такъв, игнoрант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, верно ли? Със същия успех другите държави, съседи на пPocия могат да и държат сметка за оръжието, което пPocия има и трупа. Или е валидно само в едната посока? Толкова евтини и празноглави тpoлове сте, че ако някой ви плаща,то е като социална помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Мазна твар, не само САЩ няма да участва, а и ЕС, Германия, Франция, Италия, Великобритания,, Япония, Ю.Корея, Канада. А останалите получават ясния знак, че който се занимава с Мордор и неговата смешна икономика, заемаща 1,5% от световната, няма да получава нито пазари, нито инвестиции от Белия свят. пPocия отива на бунището.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Щом нахaлната, но глyпaва баба йелън не иска да участва - да не участва... вместо да опита да защити губещите финансовата война САЩ. И без петел съмва, са казали старите хора. от 20-те члена на Г 20 - 8 държави НЕ подкрепиха поредното посегателство срещу Русия в ООН, включително домакинът Индонезия. А и правилата са ясни - за да се изключи някой, трябва всички останали да го прогонят дружно, но от друга страна - ако някой не иска да участва, това си е негова работа. Така че бабичkaта като не и се ходи, да не ходи. Тъкмо нормалните държави ще договорят дедоларизацията на световната финансова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 1 година
"...необходима е всяка възможна санкция, за да се спре войната срещу Украйна." ..........е как да спре войната , като трупате нонстоп оръжие по границите на Русия ... както казват руснаците "кому война , кому мать родная"... за Русия -война , за запада -далавера , айде да си го кажем направо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още