IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради българското вето Тирана иска отделяне от Скопие за преговорите с ЕС

Албания не може да чака повече двете съседки да разрешат спора си, казва премиерът на страната Еди Рама

18:19 | 08.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Еди Рама. Снимка: Bloomberg&nbsp;</p>

Еди Рама. Снимка: Bloomberg 

Премиерът на Албания заяви, че страната му може да се опита да се присъедини към Европейския съюз отделно от съседната Северна Македония.

Еди Рама заяви пред репортери, че Тирана ще поиска да се отдели от Скопие, ако България продължи да блокира започването на преговори за присъединяване към ЕС.

Както Албания, така и Северна Македония изпълниха необходимите критерии за започване на преговори за присъединяване към 27-членния блок, но България наложи вето на започването на разговорите през 2020 г. Страната ни твърди, че Скопие не е спазило споразумението за приятелство от 2017 г., особено по отношение на общата история и език. Тъй като кандидатурите на двете държави са свързани, преговорите за присъединяване изискват единодушно одобрение от държавите членки на ЕС.

„Албания не може да чака повече двете съседки да разрешат спора си", заяви Рама, цитиран от Ройтерс. „Курсът ни в тази посока ще се промени изцяло“.  Премиерът на Албания представи и национално проучване с повече от половин милион респонденти. Според него 67 процента искат пътят на двете страни към членство да се раздели.

Страните от Западните Балкани се намират на различни етапи по пътя към членство в ЕС. Докато Сърбия и Черна гора вече са започнали преговори за пълноправно членство, Босна и Косово са предприели само първата стъпка в процеса.

По време на посещението си в Северна Македония миналия месец ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел потвърди желанието на блока да интегрира Западните Балкани, като заяви, че това е „стратегически приоритет".

Германският канцлер Олаф Шолц също заяви миналата седмица, че преговорите за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС трябва да започнат възможно най-скоро. Именно със Шолц ще се срещне през следващата седмица Рама.

По-рано днес, в момент на напрежение в управляващата коалиция по темата как точно да се свали ветото, българският премиер Кирил Петков обясни, че всяко решение, с което може да се намери изход от спора със Северна Македония, ще мине през парламента. 

По-рано през седмицата по време на посещението си в България председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова България да разреши двустранния конфликт със съседката си - ход, който би отключил преговорите за разширяване.

Северна Македония, бивша югославска република с население от 1,8 млн. души, промени заради настояване от Гърция името си, за да се присъедини към НАТО и да започне преговори за присъединяване към 27-членния блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
forexar
преди 2 години
Няма нужда да се развързват двете държави. Българското правителство явно скоро ще поддаде пред натиска от щатите и ФондерЛайън ( 12те милиарда зависят от това : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още