IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Клинтън е предлагал на Елцин и Путин членство на Русия в НАТО

През цялото време държахме отворени вратите за евентуално членство на Москва в алианса, посочва бившият президент в материал за The Atlantic

12:38 | 09.04.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американският президент Бил Клинтън (1993-2001 г.) е предлагал на своя руски колега по това време Борис Елцин, а след това и на Владимир Путин Русия да стане членка на НАТО.

Това става ясно от текст на Клинтън, публикуван в изданието The Atlantic.

По думите му през 90-те години отношенията между алианса и Москва са се развивали.

„През цялото време държахме отворени вратите за евентуално членство на Русия в НАТО – нещо, което дадох ясно да се разбере на Елцин, а по-късно потвърдих и на неговия наследник Владимир Путин“, коментира Клинтън.

Той също така подчертава, че не са верни твърденията за усилия на САЩ да изолират Русия, да я поставят в определени граници или да проявят неправда или неуважение спрямо нея. Президентът засяга и темата за разширението на НАТО на изток, които според него обаче е било правилно.

„По-късно разширението на НАТО бе критикувано на някои места за провокиране на Русия и дори поставяне на основите за инвазията на Владимир Путин в Украйна. Разширението със сигурност беше последователно решение, такова, което продължавам да вярвам, че е правилно“, посочва Клинтън.

Той припомня, че се е срещал 18 пъти с Елцин и пет с Путин – два пъти като премиер и три за 10-те месеца, в които управлението им като президенти съвпада. „Това е с три по-малко от всички срещи на лидери на САЩ и СССР от 1943 г. до 1991 г. Идеята, че сме пренебрегвали, неуважавали или опитали да изолираме Русия са неверни“, посочва Клинтън.

През 2017 г. Владимир Путин заяви в интервю за американския режисьор Оливър Стоун, че именно той е предлагал на Клинтън влизане на Русия в НАТО, припомня руското издание РБК. „Помня една от нашите последни срещи с президента Клинтън, когато Клинтън още беше президент. Той дойде в Москва и в хода на дискусиите му казах: А може ли да си представите такъв вариант, в който Русия да влезе в НАТО“, каза тогава Путин. По думите му Клинтън е отговорил, че не е против. Според руския президент при тези думи всички от американската делегация са започнали да „нервничат“.

В миналото Путин нееднократно е посочвал, че през 90-те години Москва е правила всичко възможно за създаване на нормални отношения със Запада, а Западът е трябвало да се отнася с Русия като с възможен съюзник. Вместо това, както посочва през 2021 г. руският президент, е станало точно обратното и НАТО е започнал разширение на изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Бабо Серафимо, ти си кристален пример на фразата "*** и упорит като комунист". "Цял регион от Европа" се унищожава не от някой друг, а от фашизирания Путин. Но фашист или комунист, то си по същество едно и също. Оттам и яростната защита от *** на новия Фюрер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
Защитаваше това, което сега пък ще защитават изпратените от НАТО и САЩ войници от нашите страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
ДЕдо краснописецо, точно ТИ си подвластен на опорките! Късаш се да ги следваш. И нищо свое не казваш, но не ти го искам. Разбирам, че това, за което съм писала, не е вярно според тебе. ТАКА ЛИ? Даваш ли си сметка, обаче, накъде върви светът. И ДАЛЕЧ не само Путин е виновен. А и не значи с Путин да се справяш, като опустошаваш цял регион от Европа (но не от Америка). ТОВА ВАШЕТО с "НЕопорките" е световно БЕЗУМИЕ и е на път да затрие света. ДАНО да те оценят по слагачество и възнагладят, докато има свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
А ти я вземи обясни на нас тук от какво защитаваше българския войник в Чехия и Унгария :) ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
penman
преди 2 години
Бабо Серафимо, в бабешкия партиен клуб такива опорки ли си измисляте?! През 90-те Путин беше в нормално психическо състояние, Русия - в критично финансово и военно. Сега Русия забогатя от износ на суровини и Путин изперка като Хитлер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 10
serafima
преди 2 години
Предложението на Клинтън е било в духа на общото разбиране за премахване на двуполюсния модел в световната икономика. МНОГО разумно и наистина с грижа за сигурността на хората. За днешно време това е немислимо, което само показва ЕСКАЛАЦИЯТА на ястребите в НАТО, тоест САЩ. След като беше разтурен Варшавският договор, не трябва да има НАТО, която при това се нарича "отбранителен" блок. От кого ни отбранява? Сее раздори и войни по света. Бомбардировките над Белград - тогава всички от ЕС (И НИЕ) се трайкахме, Сирия и т.н. През 1994 г. се постигнаха споразумения, че трябва да има буферна зона около Русия без страни от НАТО. СПАЗИ ЛИ СЕ? Има Мински споразумения за отношенията Украйна-Русия. Украйна спазва ли ги? Защо СВЕТОВНИТЕ ръководители са получили амнезия за това. За Байдън е обяснимо, но другите??? ВСИЧКИ знаем, че в момента и отдавна НАТО се точи за война срещу Русия и я предизвикваше. Използват украинците и само ги поощряват в корупцията, включително лично синът на Байдън прави това там, въоръжава ги и настанява биолаборатории, оставя на произвол паравоенните формирования на Бандера, Азов и др. Виждалии ли сте снимката на зам.шефа на полицията в Киев, плътно татуиран от темето до петита с голям медальон на пречуупен кръст на гърдите? Къде бяха украинците да се борят с това? А сега идват тук и ни пращат в протестите си да се бием с ....Путин.НАЙ-ТЪЖНОТО е, че агресори идват ТУК, в Източна Европа и възбуждат война, както го правят по ЦЯЛ СВЯТ. Да си се бият на своя земя. И има послушни правителства, които ги защитават, а другата гледна точка СЕ ПОТЪПКВА, дори преследва.Войната в Украйна нямаше да се състои, ако преди нея тези, които са заинтересовани, бяха преговаряли с Путин, а не да гледат на боб като Байдън в кой ден Путин ще нападне. Разбирам, че САЩ нямат агенти по страните (само Русия има) - хахаха- и затова предполагам, че Байдън гледаше на боб.ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА КОЛКО назад ще се върне светът и ще стане труден и несигурен при предстоящото ново разделение??? Между другото, през 2014 г. бишият генерален председател на ООН Бан Ки Мун каза, че през 1991 г. границите на Украйна са бегло очертани, но оттогава досега не са узаконени. А днес?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още