IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

The Times: Финландия и Швеция ще се присъединят към НАТО още през лятото

Очаква се заявлението на Финландия да бъде подадено през юни, а Швеция да я последва

07:52 | 11.04.22 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финландският министър-председател Сана Марин. <em>Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg</em></p>

Финландският министър-председател Сана Марин. Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Русия е направила „огромна стратегическа грешка", тъй като Финландия и Швеция изглеждат готови да се присъединят към НАТО още през лятото, пише The Times, позовавайки се на пожелали анономиност официални източници на Запада,

Вашингтон залага на този ход, който ще разтегне руската армия и ще разшири западния алианс от 30 на 32 членове като пряко следствие от нахлуването на президента Путин в Украйна.

Представители на САЩ заявиха, че членството на двете скандинавски страни в НАТО е било „тема на разговор и множество заседания" по време на разговорите между външните министри на алианса миналата седмица, на които присъстваха Швеция и Финландия. „Как може това да бъде нещо друго освен огромна стратегическа грешка за Путин?", заяви един от високопоставените американски служители.

Очаква се заявлението на Финландия да бъде подадено през юни, а Швеция да я последва.

Финландският министър-председател Сана Марин заяви, че е време Финландия сериозно да преразгледа позицията си по отношение на НАТО. „Русия не е съседът, за който я мислехме", каза тя през уикенда и призова решението да бъде взето "задълбочено, но бързо".

И добави: „Мисля, че ще проведем много внимателни дискусии, но също така няма да отделяме повече време, отколкото трябва, на този процес, защото ситуацията, разбира се, е много тежка“.

Швеция извършва преглед на политиката в областта на сигурността, който ще приключи до края на следващия месец, като отразява графика на Финландия. „По никакъв начин не изключвам членство в НАТО", заяви преди две седмици шведският министър-председател Магдалена Андершон.

Страните работят заедно за постигане на вътрешен консенсус, но, както подчертават официалните лица, окончателните решения ще бъдат взети самостоятелно. И двете страни са близо до Русия чрез Балтийско море, а Финландия има обща сухопътна граница от 1269 километра.

НАТО прави планове за разполагане на постоянни пълномащабни военни сили по границите на членовете си, за да предотврати по-нататъшно руско нахлуване, тъй като се адаптира към „новата реалност". Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, заяви, че действията на президента Путин са провокирали „фундаментална трансформация" на военната коалиция, която ще отрази дългосрочните последици от войната в Украйна.

В момента НАТО разполага с 40 000 военнослужещи под свое пряко командване на източния фланг на Европа, от Балтийско до Черно море. Това представлява почти десетократно увеличение на числеността на силите му преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари.

Столтенберг заяви, че военната мощ на НАТО може да бъде подсилена отново, за да може страните, които граничат с Русия и Беларус, да бъдат в състояние да отблъснат опит за инвазия.

„Това, което виждаме сега, е нова реалност, ново нормално състояние на европейската сигурност", каза той пред The Sunday Telegraph. „Ето защо сега помолихме нашите военни командири да предоставят варианти за това, което наричаме презареждане, по-дългосрочно адаптиране на НАТО. Очаквам, че лидерите на НАТО ще вземат решения по този въпрос, когато се срещнат в Мадрид на срещата на върха на НАТО през юни“.

Членството на Финландия и Швеция в НАТО би предизвикало преразпределяне на силите по северозападния фланг на Путин, което допълнително ще разтегне неговата армия, която е силно засегната от съпротивата на Украйна и продължителния конфликт.

Европейските дипломати подчертават, че двете страни ще увеличат значително възможностите на НАТО, особено по отношение на събирането на разузнавателна информация и правомощията на военновъздушните сили. „Швеция и Финландия ще бъдат истински перли в НАТО като нетни донори. Те са реални играчи", заяви дипломат от европейския алианс.

Русия изпрати предупредителен сигнал срещу присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. „Всичко е свързано с взаимно възпиране и ако едната страна - а ние смятаме, че НАТО е едната страна - е по-силна от другата, особено по отношение на ядрените оръжия, тогава това ще се счита за заплаха за цялата архитектура на сигурността и ще се наложи да предприемем допълнителни мерки", заяви Дмитрий Песков, говорителят на Путин, пред Sky News в петък.

Потенциалната стъпка на Финландия да се присъедини към редиците на НАТО рискува да охлади връзките ѝ с Москва, предупредиха руски анализатори и експерти. Някога ожесточени врагове по време на Зимната война през 1939 г., съседите, които имат обща граница от над 1200 километра, оттогава са изградили партньорство, основано на прагматизъм и реализъм.

Всичко това се промени, когато Русия нахлу в Украйна. Дни по-късно най-големият финландски всекидневник Helsingin Sanomat публикува редакционна статия, в която признава, че „специалните отношения" с Русия вече са невалидни. „Следователно другите основни стълбове на сигурността на Финландия неизбежно ще трябва да бъдат разгледани", се казваше в редакционната статия.
Подкрепата за присъединяване към НАТО нарасна до 62% през март, което представлява увеличение с 19% за един месец.

Русия обаче даде ясно да се разбере, че разглежда по-нататъшното разширяване към своите граници като "червена линия".

„Това ще отрови двустранните отношения", заяви Татяна Становая, основател на политическата консултантска компания R.Politik.

Присъединяването на Финландия към НАТО обаче едва ли ще предизвика такава огнена реакция от страна на Москва, каквато би имало в миналото.

„Ако това беше преди една година, реакцията щеше да бъде наистина крайна и емоционална. Но в настоящата ситуация тази заплаха не е на първо място в списъка с проблеми на Русия", казва Становая.

Тя добави, че Финландия, за разлика от Украйна, не е част от бившия Съветски съюз, който Русия смята за твърдо попадащ в нейната сфера на влияние. „Това е по-малко болезнено от геополитическа гледна точка", каза Становая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
А само не разбрах какво аз трябва да направя когато ти започнеш да си измисляш,че има бразилци и ме нападнеш ?!?! Ето малко бразилци за последните 80 години: Финландия, Латвия, Литва, Естония, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, Грузия, Чечня, Абхазия, Осетия, Молдова, Украйна дори и България ! Много бразилци на западната граница :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Правилата на силата не важат в демократичния свят. Това не ти е някоя батка с бухалката да идва да ти изнудва магазинчето (държавата) за рекет ! Скривам се в мазето и като дойде отново го четкам както си искам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Разкарай си ракетите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Каква сила "бе" ... може да ми правиш вятър на онази работа. Под този предекст за бразилците ето какво направи Русия през последните 80 години със своите съседи назапад. Окупира следните държави: Чехия, Финландия, Латва, Литва, Естония, Казахстан, Молдова, Украйна, Румъния, Грузия и дори България ! Тези с бразилците ги разпрявай на баба си. Аз по същия начин мога да искам Русия да си разкара факаните ядрени ракети от планетата. Моят дом е моята крепост ! Ако ти влизаш неканен в него е пукам ! Това е ! Точно както правят укринците ! Пукат натрапниците. Борят се за своята свобода и умират за нея точно както са направили Ботев и Левски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 4
FMZK
преди 2 години
Лапай *** бе *** . Разбира се че Русия ще им каже . Играе се по правото на силата , и не може да си правиш каквото искаш и да каниш оръжията на врага на Русия да се наставят на границата й . ........ По глупавия пример който си дал , че можеш да си правиш каквото искаш в твоя дом , да ти кажа : Ако си ми съсед и видя че в твоя дом идват по 20 бразилци на денонощие , купуваш си ножове , дрога, мощни тонколони литри алкохол и всяка нощ крещите до 5часа ''българите ***'' - питай ме колко време ще си ми съсед със цялата гореописана *** . Разбра ли ме добре ? Беше в унисон с твоя пример . Ако си разбрал - разбрал , ако не - почваш да си правиш сам ветър на х0ят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ако си забравил правилата на предателите ето да ти ги напомня - https://postimg.cc/gallery/CxMJKYJ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Така както аз в моя дом у дома си купувам и си го оборудвам както си ми е добре на мен така и украинците имат същите права :) или ти искаш да им даваш наклон на *** ? Може само вятър да му правиш :) Руските *** и предатели както е казал Ботев и Левски абратна в масква !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Дали ще влиза в марсиански или съюз на юпитер си е съвсем личен проблем на Финландия, Швеция и дори Украйна. Ще членуват където си пожелаят и ще управляват СОБСТВЕНАТА си държава както им е угодно. Имаш нещо против ли ? Украйна не е васална територия на Русия нито пък България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
4un4o.
преди 2 години
*** - ''иди0ти''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
4un4o.
преди 2 години
Кукумицин замерисал , тия новинки са само за *** завършили право в изгорелата гимназия като теб. Не четеш ли още в първото изречение венгер ....'' пише The Times, позовавайки се на пожелали анономиност официални източници на Запада'' .......Хахахаххх , пожелали анонимност източници . Ха на бас че никой няма да влиза в НАТО . Аман от *** - ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още