IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Украйна върна дебата за валутните резерви на централните банки

Санкциите срещу Русия ще накарат някои страни да преосмислят държането на толкова много долари в своите баланси

16:18 | 13.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В началото на века валутните търговци, хедж фондовете и маститите икономисти бяха обсебени от валутните резерви на централните банки, пише Кейти Мартин за Financial Times.

Еврото беше бебе и поддръжниците му бяха изправени пред трудната задача да го превърнат във валута с международно въздействие, неизменна част от международната търговия и инвестициите. Всякакви данни, които подсказваха, че единната валута подяжда господството на долара в резервите на световните централни банки, се приемаха като знак за напредък към тази цел и предизвикваха резки промени в обменния курс на еврото.

Това беше обсесия, не без свой фундамент, която се оказа трайна. При гръцката дългова криза, която достигна своя връх през 2012 г., една от причините за крещящите (и погрешни) прогнози, че курсът на еврото ще спадне под паритета спрямо долара, беше, че централните банки могат да загубят вяра в правната и политическа рамка зад европейската валута, и да я премахнат от своите резерви.

Диверсификацията на резервите на централните банка се превърна в основно обяснение за всяко трудно разбираемо валутно движение в рамките на деня. Вдига ли се еврото? Попитайте трейдър и той (неизменно беше „той“) често щеше да ви каже, че „Борис“ (т.е. Русия) или друга централна банка купува. Или може би Китай изхвърляше долари от резервите си.

Нахлуването на Русия в Украйна извежда на преден план тази пазарна загриженост, която до голяма степен бе спяща в продължение на няколко години. САЩ, в усилията си да накажат Русия за войната, използваха зрелищно своята „изключителна привилегия“ (на долара – бел. прев.), както Валери Жискар д’Естен, бившият френски президент и финансов министър, се изрази през 60-те години на миналия век.

Както често отбелязваха доларовите фенове отпреди две десетилетия, световната му роля, неговият огромен дял в световната търговия и господството му на финансовите пазари предоставят огромна власт на САЩ да използват санкции, за да наклонят геополитиката в своя полза.

Сега можете да спорите дали това е така. Ами ако един по-малко предсказуем Бял дом в бъдеще използва тази привилегия в много по-спорни случаи? Трябва ли една държава да има властта да използва парите като оръжие?

Добри въпроси. Но от гледна точка на пазара важното е, че санкциите от страна на САЩ и техните съюзници срещу централната банка на Русия ще накарат други страни, които не са геополитически свързани със САЩ, да преосмислят държането на толкова много долари в своите баланси.

Валутните анализатори на Goldman Sachs казаха, че „резултатът може да бъде обезценяване на долара“, добавяйки, че са видели „много клиентски интерес“ в тази посока – посока, в която хедж фондовете могат да се развихрят.

Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ох, горкото, за комисионните на банките за разплащанията с пPocия ли опря? Та явно нито са много пари, нито знаеш колко са, а и колкото и да са, щетата е несъизмеримо по-малка от това, за което пPocия е санкционирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
otgorata
преди 2 години
Интересно, колко ще са загубите за американскиите и европейскиете банки, които няма да получат комисионните си от преминаващите през тях разплащания на Русия в долари и в евро. Защото става дума за много пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още