IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивана Радомирова: Иновациите ще помогнат на пивоварната индустрия

Пивоварите в България имат достатъчно суровини, но рисковете от войната остават, посочи изпълнителният директор на браншовата организация

22:18 | 11.04.22 г. 1
Ивана Радомирова: Иновациите ще помогнат на пивоварната индустрия

Тя съобщи, че себестойността на единица продукт е много по-ниска при компаниите, които са въвели иновации. "Умният” бизнес е подготвен и може да удържи на тези непредвидени и форсмажорни причини", убедена е Радомирова. 

Тя отбеляза, че в началото на войната е имало напрежение, тъй като някои компании внасят стъклен амбалаж от Украйна. „Това е преодоляно, но очакванията все пак не са позитивни“, коментира експертът.

Според Радомирова на глобално ниво индустрията е изправена пред много големи предизвикателства. Тя обаче е категорична, че към момента няма недостиг на каквито и да е материали и суровини, които да затрудняват работата на компаниите в България, като уточни, че сега е началото на пиковия сезон, когато се осигурява 60% от пивото в страната.

По думите на Радомирова всяка компания сама взема решения какви да са цените на пивото, но последните статистически данни показват, че има лек ръст.

“Все още няма анализи и прогноза на ниво бранш как ще се развива цялостно индустрията. Със сигурност се знае, че винаги, когато има инфлация и натиск върху домакинствата, безспорно това се отразява и върху продажбите”, посочи изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България. 

Според Радомирова притесненията относно енергийните доставки на сектора донякъде се потушават от мерките на компаниите по отношение на кръговата икономика и многото вече направени инвестиции.  “Има диверсификация. Тя не е достатъчна да компенсира необходимостта от газ, но така или иначе се работи в тези насоки”, каза още експертът.

Радомирова не очаква износът на българска бира да бъде повлиян от войната, тъй като Русия и Украйна не са пазари, на които страната ни е активна. Тя напомни обаче, че влияние ще изпитат мултинационалните компании, които оперират на тези пазари и посочи, че в България работят две от тези компании.

Какви са целите на браншовите организации с инициативата “Пластик пак България”?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 2 години
"себестойността на единица продукт е много по-ниска при компаниите, които са въвели иновации" --> "Страшна иновация" да вкарате царевица в бирата. Това със сигурност е основната съставка на закона за чистотата на Бирата от преди стотици години. "Защо" ли е гласуван този закон? Сигурно не е имало никакви "иноватори" като вас. Късметлии сте, че тук никойне чете етикета, а всеки гледа цената. Ако всички бяха като мен гладни щяхте да изм ре те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още