IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската журналистка, обявила протест в ефир, е наета от германската група Welt

Тя ще работи като кореспондент на свободна практика

21:53 | 11.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Протестът на Марина Овсянникова. Снимка: EPA/DSK</em></p>

Протестът на Марина Овсянникова. Снимка: EPA/DSK

Германската медия Welt е наела Марина Овсянникова – журналистиката, която прекъсна най-гледаното руско новинарско телевизионно предаване с антивоенен протест миналия месец в рамките на рядка публична критика към инвазията на президента Владимир Путин в Украйна, пише Bloomberg.

43-годишната Овсянникова ще служи като кореспондент на свободна практика за вестник Welt и телевизионния му канал, предаващ от Русия и Украйна, сочи изявление от компанията майка Axel Springer.

Овсянникова беше продуцент на руския „Первый канал“, когато прекъсна новинарската програма „Время“ с плакат с искане за прекратяване на войната. Тя беше задържана за 14 часа и глобена с 30 хил. рубли (370 долара).

От началото на войната през февруари Кремъл предприема репресии срещу медиите. На практика всички руски независими издания бяха принудени да затворят или да се преместят в чужбина, а властите забраниха Facebook и Instagram в опит да контролират достъпа до информация.

Съюзникът на Путин Вячеслав Володин, говорител на долната камара на парламента, днес заяви в канала си в Telegram, че би било „правилно“ да се отнеме гражданството на хора, считани за „предатели“, като специално спомена Овсянникова и новата ѝ работа. Сегашният закон не позволява отнемане на гражданството и забрана за влизане в страната, твърди той.

Овсянникова говори руски и английски, но не и немски, според Axel Springer. Тя публикува статия в сайта на Welt, в който се посочва, че е протестирала, защото „моралните принципи са по-важни от благополучието, спокойствието и подредения живот“.

„Войната в Украйна беше точка, от която няма връщане, а мълчанието вече не е било опция“, пише тя, допълвайки, че е била изправена пред „невероятен тормоз“ в социалните мрежи, включително обвинения, че работи за руските или британските разузнавателни служби.

„Всеки търси скрит смисъл и измисля най-невероятни конспиративни теории“, коментира тя. „Никой не иска да вярва, че това е емоционален протест на гражданите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 2 години
Ти да видиш! Тази не я ли разстреляха бре? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още