IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия договори още алжирски газ, за да намали зависимостта си от Русия

Рим активно разговаря с различни страни, сред които и Катар, Азербайджан, Либия и Ангола за алтернативни доставки на газ

09:37 | 12.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Италия договори увеличаване на доставките на природен газ от Алжир с 40%, с което ще намали зависимостта си от руския газ, съобщава Ройтерс. Споразумението беше подписано по време на визита на италианския премиер Марио Драги в страната.

"Ще следват и други", категоричен беше той пред журналисти. Драги коментира още, че Италия е готова да работи за развитието на зелени енергийни мощности и производство на водород в Алжир.

40% от вноса на природен газ в Италия, или около 29 млрд. куб. метра годишно, са с източник от Русия. Вторият по големина вносител на газ в Италия е Алжир, откъдето през 2021 г. са доставени 21 млрд. куб. метра газ в страната. Това е ръст от 76% спрямо 2020 г., допълва Ройтерс.

От началото на войната в Украйна Рим започна активни стъпки за намаляване на своята зависимост от руския природен газ. Представители на правителството посетиха редица държави, сред които Ангола, Конго, Азербайджан и Катар, от където могат да получат допълнителни количества природен газ.

Италия не е единствената европейска държава, която се опитва да диверсифицира доставките на руски природен газ. Европейската комисия представи в началото на март насоки за намаляване на енергийната зависимост на ЕС, които сочат, че до края на тази година общността може да се откаже от 2/3 от руския газ, а до 2027 г. - напълно да спре да купува суровината.

Конкретните стъпки на този план ще бъдат представени по-късно през май.

Марио Драги на няколко пъти вече отбелязва, че 30-40% от руския внос може много лесно да бъде заменен, но ще бъде много по-трудно с останалите количества.

Италия получава газ от Алжир през Транссредиземноморския газопровод, който преминава през Тунис до Сицилия. През удължение на тръбите газ от Африка стига и до Словения. Годишният капацитет на газпровода е малко над 30 млрд. куб. метра. Проектът се управлява от Transmed със седалище в Милано, като в компанията основните акционери са италианската Eni и алжирската Sonatrach.

Eni съобщи по повод подписаното споразумение, че доставките ще се повишават постепенно и ще достигнат 9 млрд. куб. метра годишно към 2023-2024 г. Още през тази година обаче Италия ще получи допълнителни 3 млрд. куб. м алжирски газ, уточни от своя страна министърът на екологичния преход Роберто Чинголани. Той очаква и допълнителни количества газ от Азербайджан и Либия.

Износът на газ от Алжир има своите предизвикателства - газовият сектор страда от хронична липса на инвестиции, вътрешното потребление расте, а политическата нестабилност прави предпазливи инвеститорите.

Освен през тръбопроводи Италия може да получава и втечнен газ със своите три терминала. Страната може да увеличи капацитета си за кратко време с два нови плаващи терминала до 10 млрд. куб. метра годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
когато хората разкарат бсп, герб, възраждане и дпс от власта... все про-руски партии -- та отговора е Никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
България кога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още