IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рядък часовник от Втората световна война бе продаден за 12 хил. паунда

Часовникът е част от т.нар. "Мръсна дузина"

10:12 | 13.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Часовник Grana от Втората световна война, събиращ прах в чекмедже, бе продаден на търг за 12 хил. паунда (15 600 долара), съобщава BBC.

Това е един от т.нар. часовници „Мръсната дузина“, произведени от 12 компании за армията по време на войната.

Grana е най-редкият, тъй като компанията произвежда най-малко часовници.

Експертът по часовници Ричард Прайс обяснява в предаване по телевизията историята на часовниците от „Мръсната дузина“ и казва, че „най-редкият е Grana, Светият Граал на „Мръсната дузина“.

Малко след това пенсиониран учител от Линкълншир разглежда съдържанието на чекмедже, където има наследство от членове на семейството, датиращо от над 50 години, и открива часовника Grana.

Джеймс Лаверак, част от аукционната къща John Taylors, казва, че откритието е „нещо като чудо“.

Според него 12-те компании са произвели между 145 и 150 хил. часовника по време на Втората световна война.

„Повечето от избраните компании са доставили поне 10 хиляди. Omega е достигнала 25 хиляди. Grana е произвела най-малък брой, може би около хиляда“, обяснява той.

„Колекционерите на „Мръсната дузина“ си мечтаят да съберат пълния комплект. Известно е, че само 20 са успели да го направят до момента – и това се дължи изцяло на рядкостта на Grana”, допълва той.

Според него продажбата в Линкълншир е била рядка и „брилянтна“ - „много пари за нещо, което изглежда като сравнително обикновен часовник“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още