IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обединена ли е Европа в отговор на амбициите на Путин да дестабилизира Балканите?

Ако не ни бяха приели в ЕС, щяхме да сме "Задунайска губерния" на Русия, коментира Георги Готев, главен редактор на EURACTIV

11:24 | 13.04.22 г. 5
Обединена ли е Европа в отговор на амбициите на Путин да дестабилизира Балканите?

Вероятно президентът на Русия Владимир Путин се стреми да дестабилизира Балканите, за да компенсира максимално разпадането на бившия Съветски съюз, но го прави насила и влезе в Украйна с танкове. В Кремъл не са си представяли, че Европа ще бъде толкова обединена в отговора си. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Готев, главен редактор на EURACTIV.

Той коментира, че в стратегията си за Балканите Путин се възползва от заявеното нежелание от страна на Европейския съюз да не повтаря грешките от прибързаното присъединяване на България и Румъния.

"Ако не ни бяха приели в ЕС, щяхме да сме „Задунайска губерния“ на Русия. Путин щеше да стъпи първо тук, при нас, преди да прати танковете в Украйна, защото Черно море му е много важно", смята журналистът.

Той е категоричен, че трябва да се побърза с приемането на Украйна в ЕС.

Готев е на мнение, че макар и прозападни по изявления, инфраструктурните действия на правителствата на ГЕРБ и бившия премиер Бойко Борисов са били винаги в полза на Русия. По думите му "построихме на "Газпром" газопровод, с който да прокарват влияние на Западните Балкани", но той не е платен.

„Задавам си въпроса дали България има външен министър", каза Готев в отговор на въпрос каква е външната политика на страната ни в контекста на отношенията на България със Западните Балкани. "Мисля, че няма... Знам, че има натиск към българското правителство да реши проблема с ветото за Северна Македония, но не ми е известно да има такъв да пращаме оръжия в Украйна. Това си е наш вътрешнополитически въпрос.“

Що се отнася до членството в НАТО, главният редактор на EURACTIV е категоричен, че алиансът ни защитава и като аргумент посочи заявените желания за присъединяване от страна на Финландия и Швеция.

Ще мине ли Украйна по „бърз коридор“ към членството в ЕС? Може ли ЕС да си позволи да присъедини държава с нерешени проблеми? Разширява ли Сърбия своите геополитически виждания за региона? Какъв е българският национален интерес в архитектурата на сигурност в Европа и в контекста на отношенията със Северна Македония? Ще издържи ли управленската коалиция? В каква посока ще се насочи изборът на французите на балотажа? Защо българите не вярват на авторитети? Може ли дипломацията да участва в мирното разрешение на конфликта в Украйна?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 4
andy
преди 2 години
1989 бяхме една от най-мощните икономики в Европа. Под диспотичното управление на СССР, произвеждахме почти всичко. Изхранвахме себе си и изнасяхме влакови композиции с храни. Сред 32 години "демокрация" под шапката на САЩ и ЕС - на дъното на бедността, 80% вносни хранителни отпадъци и икономика на командно дишане. Естествено, че Русия е виновна! Кой друг?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Не се напрягайте ! Ще ви помогна ! Заповед на масква :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Зле е защото още ни управляват комунистите и техните деца. С 90% газова и петролна зависимост все още сме си руски крепостеняци. Между другото ингров и импа да вземат да коментират защо в България има мораториум за добив на газ на наша територя и нашата морска зона ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
Европа не е обединена даже и в колективното си самоубийство за кефа на америка ... и слава Богу ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 2 години
"Ако не ни бяха приели в ЕС, щяхме да сме "Задунайска губерния" на Русия" Затова сега сме задния двор на социалистическа еуропа и превърнати в най-бедната страна и зависима страна. А Сащисаните ни ползват като плацдарм за разположение на войски провеждането на геополитическите си игри спрямо неудобни съседски държави. Преди на запад, сега на изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още