IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 години затвор за експерт, помагал на Северна Корея срещу санкциите на САЩ с блокчейн

Върджил Грифит, бивш разработчик на Ethereum Foundation, е отишъл на блокчейн конференция в Пхенян въпреки предупрежденията да не го прави

11:38 | 13.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Криптоексперт по мрежата на етериума бе осъден на пет години затвор, след като се призна за виновен в подпомагане на Северна Корея да заобиколи американските санкции, съобщи Bloomberg.

Върджил Грифит, бивш разработчик на Ethereum Foundation, която стои зад мрежата на етериума, е заявил пред съдия в Ню Йорк, че „арогантно и неправилно“ е смятал, че има по-правилна преценка от американските власти, своята компания и семейството си, които са се опитали да го разубедят да не пътува до Пхенян за блокчейн конференция през 2019 г.

Областният съдия П. Кевин Кастел осъди Грифит на 63 месеца затвор. Подсъдимият се призна още през септември миналата година за виновен по обвинение в конспирация за нарушаване на Закона за извънредни икономически правомощия на САЩ. Първоначално той поиска присъда от две години, но съдията му отказа с довода, че Грифит е имал умишлено намерение да наруши режима на санкции.

Грифит също така е пренебрегнал и изрично предупреждение на Държавния департамент да не посещава конференцията. Той бе задържан през ноември 2019 г. в Лос Анджелис по обвинения, че е предоставил техническа информация на режима на Ким Чен Ун, която според прокуратурата би могла да се използва за заобикаляне на санкции.

В обяснението на присъдата съдия Кастел цитира снимки на Грифит и неназован съучастник по време на конференцията, на които обяснява как севернокорейските пари могат да бъдат обръщани в криптовалута. На кадрите се вижда самият Грифит, облечен в наподобяваща севернокорейска униформа дреха, изправен пред бяла дъска, на която е нарисувал усмихнато личице и са написани думите „Няма санкции“.

По закон Грифит можеше да получи присъда от до 20 години, но прокуратурата реши да иска не повече от 6 години и половина в рамките на споразумение. Експертът е в ареста от юли, когато съдия Кастел отмени възможността за гаранция, тъй като поскъпването на криптовалутните му активи може да му позволи да избяга.

Защитниците на Грифит заявиха пред съда, че той страда от обсесивно-компулсивно личностно разстройство и нарцисизъм. Той е бил обсебен от Северна Корея и се е надявал „арогантно и наивно“, че действа в името на мира.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
forexar
преди 1 година
Казваш нещо на някой .. и прас ... 6 години затвор .. интересен свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още