IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът Сана Марин очаква решението на Финландия за НАТО до седмици

Правителството в Стокхолм също иска бързо да разгледа въпроса за членството в Алианса

07:44 | 14.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министър-председателя на Швеция от социалдемократическата партия Магдалена Андершон (вляво) и премиерът на Финландия Сана Марин.&nbsp;<em>Снимка: EPA/PAUL WENNERHOLM</em></p>

Министър-председателя на Швеция от социалдемократическата партия Магдалена Андершон (вляво) и премиерът на Финландия Сана Марин. Снимка: EPA/PAUL WENNERHOLM

Точно двама скандинавски социалдемократи, които се придържат към традициите на неутралитета и движението за мир, сега искат бързо да вкарат двете си страни в НАТО. За тази цел министър-председателят на Финландия Сана Марин посети в сряда в Стокхолм министър-председателя на Швеция от социалдемократическата партия Магдалена Андершон. Двете страни се стремят да кандидатстват съвместно за членство в западния отбранителен съюз. Възможна дата за кандидатурата е предстоящата среща на върха на НАТО в Мадрид през юни.

Финландия иска да вземе решение за членството си в НАТО „в рамките на седмици, а не на месеци". Парламентът ще го обсъди следващата седмица, каза Марин на пресконференция с Андершон. Шведското правителство също иска бързо да се разгледа членството в НАТО, каза Андершон.

Би било добре, ако двете страни вземат сходни решения по отношение на сигурността. Според Svenska Dagbladet Социалдемократическата партия на Андершон вече е решила да подаде молба за членство и настоява за това преди срещата на върха в Мадрид.

Във вторник в Хелзинки финландското правителство представи на парламента концепция за сигурността на страната, наречена „бяла книга". На тази основа ще се проведат дискусии за евентуално членство в НАТО на страната, която има най-дългата граница с Русия от всички държави от ЕС - 1300 км.

Притеснения за руски провокации

Във Финландия нарастват опасенията, че Русия може да провали парламентарния дебат за членството в НАТО с провокации. „Когато видя финландец, виждам приятел. Когато видя някой от Финландия като страна от НАТО, виждам враг“. Това му е казал Владимир Путин, съобщи неотдавна финландският президент Саули Нийнистьо.

Някога Финландия бе принадлежала частично на Русия като провинция, но от 100 години е независима. Дълго време финландско-руските отношения бяха добри и Хелзинки беше много доволен от неутралната си роля. „Но войната в Украйна, разбира се, трайно промени отношението на финландците към НАТО", заяви през миналата седмица пред Handelsblatt финландският външен министър Пекка Хаависто (Зелена партия). „Преди предполагахме, че Русия ще се държи рационално. Сега виждаме, че те поемат много висок риск, когато се съмняват“.

Според него Русия е готова да „използва масиран натиск с над 100 000 войници срещу дадена страна. А Москва вече дори изрича думи като използване на ядрени или химически оръжия", каза Хаависто. Ето защо страната му иска „бърз процес" на процедурата по приемане и „да се запази възможно най-кратка сивата зона между молбата за приемане и членството", заяви Хаависто в сряда.

Според социологическите проучвания повече от 60% от финландците подкрепят присъединяването към НАТО. Голямо мнозинство от парламента също подкрепя идеята. Щабът на НАТО в Брюксел изпраща окуражителни сигнали към двете страни: „Ако те решат да кандидатстват за членство, очаквам, че всички съюзници ще ги приветстват", заяви през миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Швеция и Финландия биха могли „лесно да се присъединят", ако решат да го направят.

Невъзможно е да се предвиди точно колко време ще отнеме процесът на присъединяване, тъй като решението трябва да бъде ратифицирано във всички 30 държави - членки на НАТО. Следователно то зависи от националните процеси, някои от които изискват парламентарно одобрение. В случая с най-новия член на НАТО, Северна Македония, която се присъедини през 2020 г., процесът отне една година.

В Брюксел обаче се очаква за Швеция и Финландия това да стане много по-бързо. Двете страни вече са най-близките партньори на НАТО. Те участват в маневри на НАТО, използват военно оборудване на НАТО и участват в обмена на информация. От началото на март те участват във всички срещи на НАТО, посветени на войната в Украйна.

36-годишната Сана Марин оглавява петпартийна коалиция от декември 2019 г. насам, като заедно с нея членове на кабинета са десет жени и осем мъже. 55-годишната Магдалена Андершон оглавява от ноември правителството на социалдемократическото малцинство в Швеция, съставено от 11 мъже и 11 жени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Москва постигна това което не можа да направи Тръмп... Лоша политика от страна на Москва ! Много лоша !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още