IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самата Москва провокира северното разширяване на НАТО

Дългогодишно неутрални държави като Финландия и Швеция търсят защита в рамките на алианса, а това би трябвало да накара Кремъл да се замисли сериозно

08:45 | 15.04.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT</em></p>

 Снимка: EPA/ROBERT GHEMENT

Ако руското ръководство, ако Владимир Путин все още се поддава на рационални аргументи, то фактът, че Финландия и Швеция очевидно са напът да подадат молби за приемане в НАТО, би трябвало да даде на Москва голям повод за размисъл

Две стабилни демокрации, и двете страни напълно далече от какъвто и да е милитаристичен авантюризъм, и двете държави - необвързани от много години, сега търсят убежище под чадъра на отбранителния съюз. Въпреки това не може да се очаква, че в Москва дори ще се замислят за факта, че тази фундаментална промяна в политиката за сигурност е почти принудителна поради поведението на самата Русия.

Така дори в северозападната част на страната си в резултат на нахлуването си в Украйна Владимир Путин получава точно това, което искаше да избегне на всяка цена: Повече НАТО вместо по-малко. Разбира се, Москва ще продължи пропагандно да развива конспиративния си разказ за агресивната НАТО, която се приближава все повече към бедната Русия.

Но Финландия и Швеция очевидно смятат, че вече не могат да си позволят да се съобразяват с това.

Финландия обявява своята независимост от Русия през 1917 г. По време на Втората световна война значително превъзхождащата числено финландска армия отблъсква нахлуването на съветските войски и нанася тежки загуби на Червената армия. Сраженията завършват с мирно споразумение, в резултат на което Финландия отстъпва няколко гранични области на Съветския съюз. Финландското правителство се съгласява да запази неутралитет по време на Студената война и в замяна получава гаранции от Москва, че няма да нахлуе в страната. Наложеният неутралитет на страната, целящ да успокои по-силния ѝ съсед, води до появата на термина „финландизация". По време на Студената война този термин се смяташе за мръсна дума от мнозина на Запад. Финландците винаги са гледали на това по различен начин.

Така че е повече от показателно, че Хелзинки се отказва от това, което се е доказало като изпитана концепция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Вече 50 дни се мъча да открия поне един позитив,който да ивлича Русия от тази цялата щуротия, и не мога да намеря такъв...За сметка на това негативите са в изобилие, като започнем от консолидирането на НАТО,( това е негатив от тяхна гледна точка де, от наша си е чиста файда) и стигнем до икономическият срив и дори не говоря за военният провал,който се очертава, и многобройните жертви,които се дават,...отново се доказа в практиката тезата,че никой не трябва да стои на власт повече от десетина години макс.И особено пък, ако не се очертава перспектива да бъде сменен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 1 година
"Самата Москва провокира северното разширяване на НАТО" . . . А самото източно разширяване на НАТО провокира Москва. "И така, до края на света . . . ", както се пееше в саундтрака на един български сериал от моето детство . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 1 година
можеше, трябваше ... но в момента стават само в рубриката "Seconds from Disaster" ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Така е :) Това го разбраха най-вече немците и японците ! За какво са им войни ?! Направи си лидъл, кауфланд бмв, мерцедес.. тойота , сони и т.н. и не се занимавай с глупости. Ще им събираш парите на всичките вместо да правиш войни :) Това може да влезне в рубриката на Дискавъри - "Как се прави" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 1 година
така де, ама ти не си бивш агент под пагон... разбери го, кусия само от това разбира. Той ако разбираше от икономика и беше развил русия, тогава всичките бивши соц. сами щеше да му пристанат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
юрист
преди 1 година
Именно- неслучайно в коментарите си в предходна статия написах, че и Япония като нищо може да поиска членство в НАТО точно, за да има колективна защита и от държави, които са ядрени сили, в случай на руска ''специална операция'' на нейна държавна територия и това й поведение ще бъде напълно оправдано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Що за нещастие и лош късмет е да граничиш с Мордор?! Освен да се обединиш с останалите наоколо срещу това зло, какво друго ти остава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
А Литва и Естония са още по близо до Москва и Петербург. Путин просто си вкара автогол като обедини НАТО и света срещу себе си. По някой път така свършват агресорите. От много мания по СССР .... Аз ако бях държавник на Русия бих работил за благото на руснаците. Това означава по добри заплати, пенсии, автомобили без да чакаш 7 години, апартаменти коли, съдомиялни , компютри , телефони дори банани и тоалетна хартия. Бих използвал богатата на ресурси Русия само за граждански привилегии. В случая обаче парите отиват за ракети и бомби ... Русия ги гони някаква параноя ,че някой ще ги напада. Пълни глупости ! С 2000 ядрени глави няма такъв ЛУД на планетата ! Сега Русия е заобградена от ядрени държави. Нали никой не забравя Китай ? А те може би имат повече глави и от НАТО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 8
Зайо Байо
преди 1 година
Мисирката дето го е писала това поне да беше погледнала картата. За Русия е в пъти по зле участието на Украйна в нато от това на Швеция. Повечето население на страната е съсредоточено в близост до Украйна, не до Швеция. Отделно че мотивите на руснаците не се ограничават само с НАТО в случая на Украйна. Руснаците много по лесно ще преглътнат Швеция в НАТО, ако шведите са достатъчно глупави да се поставят на първа линия в потенциален конфликт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още