IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само ИТН и ДПС подкрепиха Каримански за управител на БНБ

Гласуването бе предшествано от няколкочасов дебат, в който липсваха изказвания по същество

12:42 | 15.04.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли кандидатурата на Любомир Каримански за управител на БНБ. Той остана единственият номиниран за поста след сериозно напрежение в коалицията.

В гласуването участваха 235 депутати, като предложението на "Има такъв народ" беше подкрепено само от тях и ДПС, или общо 59 гласа "за". Повечето депутати от управляващата коалиция, както и ГЕРБ, общо 140 депутати, се въздържаха при вота. Повечето депутати от БСП, които участваха в гласуването, обаче бяха против Каримански. Неговата кандидатура не беше подкрепена и от депутатите от "Възраждане" и против Любомир Каримански гласуваха общо 36 депутати.

"Получих добър урок", коментира след вота Любомир Каримански и потвърди от парламентарната трибуна, че му е предлаган пост в Световната банка в замяна на отказа му от кандидатурата за управител на БНБ. 

"Доверието е ценен капитал. Струваше ли си да се похарчи с лека ръка?", реторично попита той в обръщението си пред депутатите. 

Гласуването бе предшествано от няколкочасов профански дебат, в който липсваха изказвания по същество и за пореден път стана ясно, че в пленарната зала са се озовали хора, които нямат и бегла представа как функционират държавните структури и какво точно прави управителят на БНБ.

Темата за присъединяването на България към еврозоната отново се превърна във фокус на „дебата“, но не чухме нищо съществено, освен може би това, че от „Възраждане“ ще предложат човек от партията за позицията, ако тази процедура се провали. „Имаме няколко имена за кандидат. Въпросът е, че той няма да срещне друга подкрепа освен нашата, тъй като всички политически сили са „за” влизането на България в еврозоната", каза Костадин Костадинов.

Изказването му бе последвано от размяна на реплики и припомняне на Маастрихтския договор. 

Изборът на гуверньор на БНБ се решава от гласовете на опозицията, коментира в своето изказване Тошко Йорданов от "Има такъв народ" по време на дебатите за избор на управител на централната банка. "Ние сме все още част от коалицията", изтъкна той и настоя за отговорно отношение.

Йордан Цонев (ДПС) припомни, че сегашният управител на БНБ Димитър Радев е спечелил уважението на всички и е бил избран именно с гласовете на ГЕРБ и ДПС, които днес са в опозиция. В своето изказване той определи Каримански като "достойна личност" и допълни, че не е вярно, че в управляващата коалиция нямат доверие на опита или авторитета му, защото финансовият министър Асен Василев му има пълното доверие като председател на парламентарната комисия по бюджет. 

Според Цонев председателят на тази комисия е по-важен за финансовия министър от всички негови заместници, защото "без него е обречен на провал". Относно дебатите за валутния съюз депутатът припомни, че въвеждането на еврото не зависи нито от управителя на БНБ, нито от централната банка, а от Народното събрание, "когато му дойде времето".

От ГЕРБ пък поискаха да бъде изяснено кой и защо е заплашвал Каримански да се откаже от тази надпревара.

Бившия министър на финансите Кирил Ананиев (ГЕРБ) изтъкна успехите на сегашния управител на централната банка Димитър Радев, който две години е бил избиран за "банкер на годината в световен мащаб". Без да прави анализи на сегашната кандидатура, той посочи, че се надява новият управител да бъде поне толкова добър.

Припомняме, че след силен и негативен обществен отзвук председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров, който беше кандидат за управител на БНБ, оттегли кандидатурата си в началото на тази седмица. За Любомир Каримански всеобщата нагласа също беше негативна, но той реши да продължи процедурата до край, въпреки че получи и анонимни заплахи.

Не е новина, че процедурата бе предрешена още в зародиш. Дори изслушването на кандидатите в ресорната Комисия по бюджет и финанси звучеше непрофесионално. От ГЕРБ се възползваха от слабия административен опит на управляващото мнозинство и атакуваха Гюров с това, че дипломата му не е вписана в Националния център за информация и документация (НАЦИД). Силно впечатление, предимно негативно, остави и фактът, че основните и най-съществени въпроси към кандидатите дойдоха именно от опозицията. Коалиционните партньори питаха само по-скоро формални неща и задаваха въпроси, които не са свързани със стратегически приоритети на управителя на БНБ и са от компетенциите на подуправителите. И двамата канидати сякаш не успяха да убедят депутатите (а и обществото), че имат нужните умения за поста.

До избирането на нов управител длъжността ще продължи да изпълнява досегашният управител Димитър Радев, чийто шестгодишен мандат изтече миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
bertram
преди 2 години
този ако е бил в инвестбанката не ни трябва за БНБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
И какво от това, че ние с вас мислим така?! Вече повече от 30 години ДПС, партия на етническа основа, което е противоконституционно, диктува де факто нещата в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
нормално.. все пак връзката между ИТНи ДПС е повече от очевидна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
serafima
преди 2 години
От ясно по-ясно е разделението на влияние в НС. И връзката между ИТН и ДПС.Дано все пак се стигне по неполитически оцветена и авторитетна личност във финансовите среди, имаме такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
forexar
преди 2 години
Размина ни се за малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
И по-добре, тоя е по-съмнителен и от стари яйца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още