IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция се прицели в твърдата валута в сектора на услугите

Банките вече трябва да конвертират в лири 40% от чуждестранната валута, спечелена от турски жители от предоставяне на услуги

15:49 | 16.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg</em></p>

Снимка: Moe Zoyari/Bloomberg

В опит да подсили валутните си резерви Турция включи твърдата валута, спечелена от сектора на услугите, в списъка, който трябва да се обменя с централната банка, пише Bloomberg.

Банките вече трябва да конвертират в лири 40% от чуждестранната валута, спечелена от турски жители от предоставяне на услуги, като туризъм, здравеопазване и строителство, сочи съобщение на Централната банка на Турция.

По-рано това правило важеше само за приходите от износ. Въпреки че износителите са задължени да конвертират валутните си приходи, репатрирането на приходите в сектора на услугите все още не е задължително.

Съобщението идва веднага след като централната банка повиши процента за конвертиране на приходите от износ до 40% от 25%.

Турското правителство обмисля и други политики, освен повишаване на лихвените проценти, за да поддържа чуждестранните си резерви на фона на инфлация от над 60%.

Брутните валутни резерви на Турция са спаднали до 67,7 млрд. долара от пика си от 87,9 млрд. долара през ноември, сочат данни на паричните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
shinawatra
преди 2 години
Митев, защо не отидеш да посъветваш Еврдоган какво да прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Иван Митев
преди 2 години
До два часа след прекратяване на прилагания създаващ щети метод за емитиране на турски лири ще е спряло развитието на стопанската криза в Турция. Накратко за ситуацията: Заради прилаган създаващ щети метод за емитиране на турски лири, в Турция възникват щети. При допусканата финансова грешка е невъзможно устойчиво развитие. Със заеми правителството събира пари за да плати щети от държавната грешка. Ресурсите за противодействие срещу щети са ограничени. Трудностите се увеличават. Турската централна банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на инфлация. Преустановяването на лошата финансова грешка зависи от държавната власт. Възможно е устойчиво развитие. В Турция, след прекратяване на създаващия щети метод за емитиране на турски лири е постижимо устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още