IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Не е удачно да се сменя управителят на БНБ при толкова кризи

До две седмици ще излезем с общ антикризисен пакет, каза финансовият министър

16:00 | 17.04.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не е удачно да се сменя гуверньорът на БНБ при толкова тежки кризи и финансова нестабилност, която не е само в България. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, цитиран от БНР. Според него трябва да се изчака поне да се намери обща кандидатура.

Управителят на БНБ

Той уточни, че това негово мнение е от позицията на финансов министър. „Ние сме “за” да не се открива трета процедура за избор на управител на БНБ“, допълни той.

Управителят на БНБ трябва да е с абсолютно безупречна репутация. Цялата банкова система лежи на плещите на този един човек и на неговия авторитет, допълни министър Василев. Това не е просто една длъжност, това е центърът на финансовата стабилност на страната. Който е да стане гуверньор, трябва да има широка политическа подкрепа, да е експертен и да има авторитет, тъй като всяка банкнота е подписана от този човек. Той с подписа си стои зад стабилността на българските пари. Дали ще се открие процедура, ще го реши бюджетната комисия в парламента, допълни още Василев. 

В отговор на въпрос как ще работи занапред с Любомир Каримански, тъй като се съдят, министър Василев каза, че едното не пречи на другото.

По отношение на публикация в социалните мрежи от Каримански преди дни и това дали фискалният резерв е на минимум министър Василев коментира, че към петък вечерта е бил над 8 млрд. лв. Санитарният мининум е 4,5 млрд. лв. и не сме падали под него, увери финансовият министър.

Таван на цените

Ако се сложи таван на цените, стоките изчезват от рафтовете. Така коментира вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев предложението на БСП да има таван на цените на някои стоки и услуги. Според него са нужни комплексни мерки.

"Ние също имаме предложения, всички са в Министерството на финансите и се остойностяват, оглежда се какъв би бил ефектът и доколко не нарушават европейски регулации, обясни той. Очаквам до две седмици да излезем с общ антикризисен пакет", каза Асен Василев.

По думите му енергийните цени за гражданите са били овладени. "Ние сме единствената държава в Европейския съюз, която плаща цена на електроенергия за бита на цени от юли миналата година", добави той. По думите му почти 4 млрд. лв. са върнати обратно към фирмите, което е найголемият компенсационен пакет.

Източниците за електроенергия са предимно български и тяхната себестойност не се е вдигнала много, каза още министърът на финансите. По думите му компенсациите за газа са доста по-малки, тъй като е вносен. Там, където очакваме голямо движение и хората ще усетят инфлационен натиск, са храните, посочи още министърът. Има и друг подход, каза още Василев и поясни, че е възможно да се дадат целеви средства за компенсиране на увеличението на цените.

За Северна Македония

В отговор на въпрос, свързан с провеждането на "две външни политики по отношение на Република Северна Македония" Асен Василев коментира, че това е опит да се създаде изкуствено напрежение по несъществуваща тема. Няма как българското правителство да вземе решение без парламента, заяви вицепремиерът.

За политическите амбиции

Дали местните избори са първото изпитание, към което гледа партия "Продължаваме Промяната", министър Василев коментира, че те са това, за което се учредява партията и имат 14 месеца да изградят структурите си.

Василев коментира, че тясно партийният интерес на ПП е да се отиде на предсрочни избори, защото така ще си повишат изборните резултати, но това означава да се "хвърли страната по безотговорен начин при толкова кризи". "За нас е много по-важно страната да се развива добре, отколкото какъв ще е нашият резултат при едни следващи избори. Кирил Петков е най-подходящият премиер от "Продължаваме промяната", смята Василев и определи себе си за най-подходящ за поста, който вече заема - министър на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Quandt
преди 1 година
Вече достатъчно лице изгуби коалицията в самоцелния процес за замяна на хора. Трудно е да излезеш с финес след като ситуацията ескалира до степен на разклащане на коалицията и открити коментари от партньорите дали ще оцелее като такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още