IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генчовска: Официално България не води две политики по линия Северна Македония

Неофициално се дават различни сигнали от съветниците на премиера, каза външният министър

18:25 | 17.04.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България официално не води две политики по линия на Северна Македония, с премиера сме на едно мнение. Това заяви външният ни министър пред bTV Теодора Генчовска. Тя добави обаче, че неофициално се дават различни сигнали и съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, но не и министър-председателят.

„В указанията, които ние спазваме по рамковата позиция, има много ясно разписан какъв трябва да бъде преговорния процес с република Северна Македония. Това, което се предлага, е по-скоро възможност, която да не гарантира изпълнението на договора от 2017 година и най-важното да гарантира правата на българите в Северна Македония. Т.е. някой върви в посока сваляне на вето без получаване на необходимите гаранции, но не самият премиер. Винаги с него сме говорили по един и същи начин на всички официални срещи“, обясни още Генчовска.

В отговор на въпрос, свързан с провеждането на "две външни политики по отношение на Република Северна Македония" вицепремиерът Асен Василев днес коментира, че това е опит да се създаде изкуствено напрежение по несъществуваща тема. Няма как българското правителство да вземе решение без парламента, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Внимавайте какво правите, че заради икономическите политики може и да не излетите, но за Македония със сигурност. А на братята много се чудя. Май искат още 28 години вето и изолация. Какво им пречи да спазват правата на всички и да махнат глупостите от учебниците? Ясно е че истината ще излезне на яве, но рано или късно това е неизбежно. Няма как да имат други корени освен български т.к. след 5ти век просто не е имало друг голям народ там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още