IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна попълни въпросника за членство в ЕС - топката е в полето на Брюксел

В Киев вярват, че могат да получат статут на преговаряща страна до края на юни

09:06 | 18.04.22 г. 2
<p>
	<em>Урсула фон дер Лайен връва въпросника за членство в ЕС. Снимка:&nbsp;President.gov.ua</em></p>

Урсула фон дер Лайен връва въпросника за членство в ЕС. Снимка: President.gov.ua

Украйна е попълнила въпросника за членство в Европейския съюз, който председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен донесе в Киев по време на визитата си на 8 април, съобщават украинските власти, цитирани от Ройтерс. Тогава тя обеща, че кандидатурата за членство на страната в общността ще бъде разгледано по бърза процедура.

На базата на отговорите в този въпросник ЕС трябва да прецени дали да започне преговорите за членство на Украйна. Урсула фон дер Лайен коментира, че обикновено това отнема доста време, но в случая с Украйна анализите ще бъдат направени за седмици.

"Целта ни е членство в ЕС. Споделяме едни и същи ценности и именно за тях се борим - за свободата, за правата на нашите граждани", коменитра по време на срещата си с Фон дер Лайен украинският президент Володимир Зеленски. 

"Мога да потвърдя, че документът е попълнен", коментира зам.-началникът на кабинета на украинския президент Игор Жвовка и допълни, че очаква положителни препоръки и топката вече е в полето на членовете на общността. Напълно е възможно Украйна да получи статут на кандидат за член още в края на юни, когато е срещата на европейските лидери, смятат в Киев. След това процедурата предвижда начало на  преговорите за членство по глави.

Като цяло влизането в ЕС е сложна и продължителна процедура. За да стане член на общността желаещата страна трябва да изпълнява критериите от Копенхаген, които включват функционираща пазарна икономика, стабилна демокрация и върховенство на закона и приемане на цялото законодателство на ЕС, включително и на еврото.

Официалните кандидати за присъединяване в общността към днешна дата са Албания, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Турция. Всички те са на различен етап в процедурата, като Турция например подаде молба за членство в европейското икономическо пространство през 1987 година, а за влизане в ЕС - през 1999 година. Преговорният процес започна през 2005 година, но забуксува и досега няма нито една затворена преговорна глава.

Потенциални държави за членство в ЕС са още и Босна и Херцеговина, както и Косово, но те все още не са изпълнили критериите за това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Съединението прави силата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 1 година
Англия напусна, а чакат да влизат - Албания, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Турция, Босна и Херцеговина, Косово и за гранд финал Украйна. Още някой амбалаж няма ли да се запише, Сирия, Либия, Сомалия да ги поканим и тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още