IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай добива с 15% повече въглища през март

Заради войната в Украйна правителството нареди увеличаване на добива, за да гарантира енергийната сигурност

12:49 | 18.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Добивът на въглища в Китай се увеличава с 15% на годишна база през март, като среднодневният добив е рекорден, посочва Ройтерс. Агенцията отбелязва, че правителството в страната нареди на мините да увеличат работата си, за да бъдат гарантирани доставките.

През миналия месец в страната са добити 395,8 млн. тона въглища, или 12,77 млн. тона на ден, сочат данните на националната статистика. За сравнение през март 2021 година китайските мини доставяха по 10,99 млн. тона въглища на ден, а в първите два месеца добивът беше в размер на около 11,64 млн. тона на ден.

Пекин нареди през тази година дневният добив да не пада под 12,6 млн. тона на ден, за да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната, особено след началото на войната в Украйна. Така добивът на въглища през първото тримесечие на годината се повишава с около 10 на сто.

Според индустрията обаче рекордният добив не може да бъде задържан през цялата година, защото дейността на много от мините не е устойчива.

В същото време потреблението на въглища намалява с 12% спрямо март 2021 година. Донякъде това е в резултат от завръщането на коронавируса в страната и политиката за "нула Covid", заради която под пълна блокада за две седмици беше Шанхай. Това сви дейността на много компании, а съответно и търсенето на въглища.

Заради мерките на правителството бяха ограничени и доставките от някои от мините в Китай, включително и от Шанси, който е най-големият минен регион в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още