IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America надви очакванията за печалбата си

Общите такси от инвестиционно банкиране обаче са сринали с 35% през тримесечието

15:41 | 18.04.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата за първото тримесечие на щатската банка Bank of America задмина очакванията, след като силният растеж на бизнеса с потребителско кредитиране е помогнал да се компенсира удара от забавянето в сключването на сделки на световно ниво, съобщава Ройтерс.

Банката отчете 9% ръст на приходите от потребителско банкиране на годишна база до 8,8 млрд. долара през тримесечието, приключило в края на март.

„Резултатите за първото тримесечие бяха силни въпреки предизвикателните пазари и волатилност“, каза главният финансов директор Алистър Бортуик в изявление.

„Нетните приходи от лихви са се увеличили с 1,4 млрд. долара спрямо същото тримесечие на миналата година благодарение на силен ръст на заемите и депозитите. Гледайки напред, и с очаквания за увеличаващи се лихвени проценти, прогнозираме реализирането още от предимствата на нашия депозитен франчайз“, се казва в прессъобщението.

Общите такси от инвестиционно банкиране обаче са сринали с 35% през тримесечието на годишна база до 1,5 млрд. долара.

Големите американски банки се възползваха от бума в сключването на сделки миналата година, след като Федералният резерв вля ликвидност на капиталовите пазари, за да смекчи икономическото влияние от пандемията с Covid-19.

Тази година обаче приходите от инвестиционното банкиране понесоха удар, тъй като компаниите отлагат придобиванията и вписванията на дружества на фондовия пазар на фона на ръст на волатилността на пазарите.

Сегментът с глобално банкиране на Bank of America, в който се включва бизнесът с инвестиционно банкиране, отчете 165 млн. долара за провизии срещу кредитни загуби, основно защото трупа резерви, свързани с експозицията на банката към Русия и ръста на кредитите.

Втората по големина банка в САЩ по активи освободи 362 млн. долара от резервите си, които бе заделила за лоши заеми.

Печалбата, приложима за обикновените акционери, е спаднала с 13% до 6,6 млрд. долара, или 80 цента на акция, за тримесечието до 31 март от 7,56 млрд. долара, или 86 цента на акция, година по-рано.

Средно анализаторите очакваха печалба от 75 цента на акция, сочат оценки на Refinitiv.

Акциите на банката поскъпнаха с 1% в предпазарната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още