IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Suzuki не очаква Индия да постигне целта си за електромобилите до 2030 г.

Докато правителството на страната се стреми към дял на електромобилите от 30% до края на десетилетието, японският концерн прогнозира той да достигне максимум 10%

17:59 | 18.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Делът на електрически превозни средства в Индия ще достигне от 8% до 10% спрямо общите продажби през 2030 г., заяви председателят и главен изпълнителен директор на Maruti Suzuki Хисаши Такеучи, цитиран от Nikkei Asia Review. Подобни стойности биха изостанали значително от правителствената цел за дял на електромобилите от 30% в края на това десетилетие.

Според Такеучи най-големият автопроизводител в Индия планира да се съсредоточи върху износа на произведени в Индия електромобили. 

"Вярваме, че диапазонът от 8% до 10% е най-вероятният сценарий", като се имат предвид прогнозите на експерти, коментира Такеучи, който пое председателския пост в компанията на 1 април. Индийското правителство преди това посочи, че до 2030 г. националните продажби на автомобили ще представляват само електрически коли, като малко след това то коригира оценката си, понижавайки целта до 30%.

Такеучи отбеляза, че има много проблеми, които тепърва ще бъдат разрешени, преди Индия да може напълно да приеме електромобилите, включително ценообразуването и зарядната инфраструктура.

Тъй като Tata Motors и други големи индийски автомобилни производители вече продават електромобили, Maruti Suzuki обяви, че ще дебютира със собствен модел до 2025 г. Такеучи подчертава, че компанията ще предприеме „всеобхватен“ подход за доставяне на екологични автомобили – електромобили, хибриди и превозни средства, които работят с компресиран природен газ.

Компанията майка Suzuki Motor обяви през март, че ще инвестира приблизително 104,4 млрд. рупии (1,36 млрд. долара) в производство на електромобили и други проекти в западния индийски щат Гуджарат, който разполага с голямо пристанище. Такеучи не разкрива производствения капацитет или други подробности за новия завод за електромобили, но посочва, че компанията се стреми към износ на електромобили, произведени в Индия.

През фискалната 2018 г., преди пандемията от коронавирус, комбинираните продажби на пътнически и търговски превозни средства в Индия възлизат на около 4,4 милиона броя. Индийското правителство насърчава електрификацията, за да намали вноса на петрол и да се справи със замърсяването на въздуха. Миналата година продажбите на електромобили в страната бяха оценени на по-малко от 20 хил. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още