IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ковид прекъсна полезната тенденция за „посивяване“ на работната сила

Делът на възрастните работници нарастваше допреди пандемията, което бе точно това, което много правителства искаха

12:34 | 23.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Не толкова отдавна се озовах на обяд в центъра на Лондон, където известна британска бизнес фигура заяви нещо неочаквано за заплахата от нарастващата инфлация.

Всяка компания с член на борда, който е бил директор в продължение на 30 години, се справя доста добре в момента, каза той.

Защо? Защото тези директори са се справяли с високата инфлация и преди. „Тогава бях жив, но не управлявах компания“, добави мъжът, който беше в началото на петдесетте си години.

Наскоро се сетих за думите му, тъй като нарастващите разходи за енергия и храна доведоха инфлацията до 30-годишен връх в Обединеното кралство и 40-годишен в САЩ, пише Пилита Кларк за Financial Times.

Предимствата на опитните по-възрастни работници, във и извън заседателните зали, никога не са изглеждали по-очевидни.

Но същите тези хора са в процес на мащабно изчезване, напускайки бюрата си с по-високи темпове, отколкото техните колеги в средата на кариерата си на работни места по целия свят.

Близо 70% от 5-те милиона души, напуснали работа в САЩ по време на пандемията, са били на възраст над 55 години, отчетоха изследователи през ноември.

В Обединеното кралство нивото на заетост на лицата над 50-годишна възраст е спаднало с двойно повече спрямо тези на възраст между 25 и 49 години през 2020 г.

Това може да е добре дошло развитие за по-младите работници, които се борят да си проправят път сред огромната демографска вълна от бейби-бумъри (следвоенното поколение – бел. прев.), вкопчени в работата.

И няма съмнение, че много по-възрастни напускащи с радост се отправят към пенсиониране след рецесия, която, за разлика от последния голям спад през 2008-09 г., ги остави с по-скъпи жилища и по-дебели портфейли от акции.

И все пак, както за работниците, така и за работодателите, картината далеч не е еднакво розова.

Сивата вълна на напускане представлява преобръщане на важна тенденция отпреди ковид, а именно - за по-възрастна работна сила.

В САЩ процентът на работниците на възраст 55 или повече години нарасна от 13% през 2000 г. на 24% през 2019 г., като подобни модели се появиха и другаде, което бе точно това, което много правителства искаха.

Последна актуализация: 06:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Не се радвайте предварително. Скоро пак ще ви го нахлучят парцаля на моордата. Лицемерите не са спрели да се появяват с намордниците навсякъде по света. И ваксини ще има за всички от сърце. Е, за китайския щам, ама кой е казал че ваксините имат нещо общо с него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
класическа статия за празниците... гууупост до глууупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още