IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красен Станчев: Плоският данък стимулира плащанията

Хората с ниски доходи в България са тези, които най-рядко се стремят да подобрят квалификацията си, предупреди икономистът

11:15 | 19.04.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Плоският данък стимулира плащанията. Идеята му никога не е била увеличаването на инвестициите, а на приходите в хазната и разполагаемия доход на гражданите. Това каза пред bTV икономистът Красен Станчев. Темата стана актуална след редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) в България, която приключи в края на миналата седмица.

В доклада на фонда се препоръчва реформа на плоския данък с цел намаляване на неравенствата. Експертите са твърдо против и запазването на намалената на 9% ставка на ДДС като антипандемична мярка за ресторантьорските услуги, доставката на храна, памперсите, фитнесите, книгите и др. 

„Плоският данък е лесен за управление и администриране. За да се реформира плоския данък, може да се въведат няколко прага, по които да се плащат данъци или да се въведе минимален данъчен лимит, примерно – минималната работна заплата. Това, което от МВФ препоръчват, е да се увеличи бюджетното пространство за маневриране, защото в момента то не е особено голямо. От фонда препоръчват реформа, но не е съвсем ясно как тя да се случи“, каза Станчев. 

Той подчерта, че въвеждането на необлагаем минимум също е много спорно.

„Ако предположим, че минималната работна заплата е необлагаема – 710 лв., то ако онези, които получат 711 лв. заплата, трябва да платят данък от примерно 10%, това означава, че на тези хора данъкът се увеличава с минимум 850% спрямо получаващите минималната работна заплата. Това не виждам как ще премахне неравенствата“, посочи експертът.

Той добави, че именно хората с ниски доходи в България са тези, които най-рядко се стремят да подобрят квалификацията си и да се учат.

„У нас хората в активна възраст се обучават шест пъти по-малко в сравнение с Европа. Затова мерките трябва да са по-скоро в тази посока“, добави Красен Станчев.

За искането на профсъюзите за ръст на минималната работна заплата той изрази недоумение защо „синдикатите искат по-висока инфлация“. Държавата гласува колко да бъде минималното възнаграждение, но не тя дава парите, а работодателите, подчерта още икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
brussarski
преди 1 година
Г-н Красен Станчев очевидно не знае как "работи" необлагаемият минимум!? Ако необлагаемият минимум е 710 лв. "онези, които получават 711 лв. заплата" ще платят 0,10 лв. данък (при ставка в размер на 10%), т.е. 10% върху 711-то левче само (първите 710 лв. са необлагаеми за всички доходи)!!!Необлагаемият минимум се използва в целия развит свят. Пропорционалното облагане на личния доход (без необлагаем минимум) е чиста проба "българска работа"!Проф. Брусарски, УНСС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Всички видяхме как намаленото ДДС повлия на цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още